HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Nieuw puntensysteem door de Tweede KamerNieuw puntensysteem door de Tweede Kamer
Maandag 22 december 2014 om 16:00 uur

 

Nieuw puntensysteem door de Tweede Kamer

Het nieuwe puntensysteem om de maximum huurprijs van sociale huurwoningen te berekenen gaat in op 1 oktober 2015. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer vorige week.

De Woonbond is ontevreden over het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS). De WOZ-waarde van de woning gaat maar liefst voor een kwart meetellen, waardoor de maximale huurprijs in veel schaarstegebieden omhoog gaat.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/maximalehuur.jpgJuist in regio's waar verhuurders de extra ruimte om de huren te verhogen zullen benutten, staat het nieuwe puntenstelsel huurprijsstijging toe. Zo stijgen de maximum huren in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gemiddeld met meer dan 2,5%. In het nieuwe puntensysteem is vooral de keuze gemaakt om de al veel te ruime verdiencapaciteit van verhuurders te koesteren ten koste van de betaalbaarheid voor huurders. Daar zullen vooral kwetsbare groepen op de huurmarkt de dupe van worden, zoals studenten, zorgbehoevenden, starters en mensen die door omstandigheden gedwongen zijn om te verhuizen.

Onduidelijkheid voor huurders

Het kabinet wilde het nieuwe puntenstelsel invoeren op 1 juli 2015, maar dat zou tot problemen leiden omdat de jaarlijkse huurverhoging die maand vaak ook wordt doorgevoerd. De invoering is daarom uitgesteld naar oktober 2015. De Woonbond verwacht dat het nieuwe puntensysteem tot veel onduidelijkheid gaat leiden bij huurders en zal daarom voor goede voorlichting zorgen.

 

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..