HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Omstreden methode van verdelen huurwoningen in regio gestaaktOmstreden methode van verdelen huurwoningen in regio gestaakt
Maandag 20 november 2017 om 14:00 uur

EINDHOVEN - Huurwoningen in de regio worden voorlopig niet meer toegewezen via het principe van 'eerste reageerder'. Dat besloten de woningbouwcorporaties na publicaties van deze krant waaruit blijkt dat de methode mogelijk fraudegevoelig is.

 

De woningbouwverenigingen in Zuid-Oost-Brabant zijn bezig met een diepgravend onderzoek naar hun website Wooniezie. Via die website worden vrijkomende sociale huurhuizen aangeboden aan woningenzoekenden. Een van de methodes waar dat mee gebeurt is 'eerste reageerder'. Daarbij komt er elke dag op een vaststaand tijdstip een woning online. De woningzoekende die als eerste reageert, krijgt de woning.

Gevoelig voor fraude

De methode is mogelijk gevoelig voor fraude. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat een Helmondse Pool voor een paar honderd euro een huurhuis voor andere mensen regelden. Daarbij slaagde hij er telkens in om, namens zijn klanten, als eerste te reageren op een woning. Hij zou daarbij mogelijk de website manipuleren.

,,Het is een voorzorgsmaatregel", zegt Ellen van Beijsterveldt, woordvoerder van de gezamenlijke woningcorporaties en directeur van woningbouwvereniging Helpt Elkander. ,,Of er sprake van fraude is, zijn we nog volop aan het onderzoeken. Maar willen zeker weten dat iedereen eerlijk kans maakt op een woning. Voor de zekerheid passen we deze methode voorlopig niet meer toe."

Hoe lang het onderzoek nog gaat duren en hoe lang de methode van 'eerste reageerder' dus ook niet wordt toegepast, kon Van Beijsterveldt niet aangeven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een derde partij. 

Bron: Eindhovens Dagblad (ed.nl)

«  Nieuws overzicht..