HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Opinie - Beleid Blok is scheefOpinie - Beleid Blok is scheef
Woensdag 2 maart 2016 om 17:00 uur

 

 

Opinie - Beleid Blok is scheef

 

 

 

  • Het beleid van minister Stef Blok zorgt niet voor een eerlijk sociaal woningstelsel.
    Het beleid van minister Stef Blok zorgt niet voor een eerlijk sociaal woningstelsel.
 
OPINIE - Tom Peeters uit Eindhoven is bouwkostendeskundige. Hij is de auteur van dit opinie-artikel. 

Op een slimme manier denkt minister Stef Blok (Wonen) in te grijpen in de huurmarkt (ED 20 februari). Blok denkt met dé oplossing te komen van het tekort aan huurwoningen door de regels aan te passen in combinatie met de bouw van extra huurwoningen voor de middeninkomens. Hij gaat uit van een huur van maximaal 800 tot 900 euro per maand. Niet betaalbaar voor de minima, want voor deze groep ligt de huurgrens nog steeds op 710 euro. Van de huurder in de vrije marktsector wordt verwacht dat hij even 800 euro wil neertellen voor een woonoppervlak van slechts 40 vierkante meter. De doelgroep is slim gekozen. Woningen boven die grens van 710 euro vallen namelijk onder de vrije sector, waar de huren zelf mogen worden bepaald.

En voor wie wordt eigenlijk gebouwd? De alleenstaande en de starter. Wat krijgen ze? Niet meer dan de ruimte van de woonkamer. Wie betaalt dit grapje? Deels de gemeente en deels de huurder, die de hoofdprijs betaalt. Bedenk wel dat 800 euro per maand voor 40 vierkante meter omgerekend 20 euro bedraagt voor iedere meter woonoppervlak. Een woning in de sociale sector is al snel 90 vierkante meter, omgerekend zou hier een huur van 1800 euro aan gekoppeld kunnen worden. Dit kan ik niet geloven. Voor die huurprijs heb je een penthouse in Utrecht.

Oplossing
Waar de minister mee komt is een oplossing voor de investeerder (weinig woonoppervlak voor een hoge m2-prijs) en een uitweg voor woningcorporaties (die hogere huren kunnen vragen). Hij komt niet met een oplossing voor de minima. In Nederland doen we niet aan 'scheef wonen' maar aan 'scheef bouwen'. We bouwen voor de investering, die rendabel moet worden. Andere belangen zijn er niet.

'In eerste instantie gaan die regels gelden in Amsterdam en Utrecht en bij een goede werking wordt deze maatregel natuurlijk uitgebreid', zo stelt Blok. Dit is geen maatregel maar pure diefstal. De minister mikt op de alleenstaanden en de starters, die te veel verdienen voor een huurwoning en te weinig voor een vrije sectorwoning. Lees ik dit goed? 'Die te veel verdienen' voor een woningaanbod dat er helemaal niet is. Om ook van deze mensen te kunnen plukken komt Blok met een maatregel om extreem kleine woningen te bouwen met een maximale prijs. Deze man is als beleidsmaker compleet de weg kwijt en mist het contact met de bevolking. Met een dergelijk beleid kun je beter onder de inkomensgrens voor een huurwoning zitten, zodat je je kunt laten inschrijven in de sociale huursector – en als je geluk hebt ben je over acht jaar aan de beurt. Wat nu gebeurt is krom.

Harde waarheid
Overigens zou in een vrij land iedereen zelf moeten kunnen bepalen waar hij wil wonen. 'Koop een huis', zei Rutte. Dát was de insteek van het interview met minister Blok op 20 februari. Jammer genoeg een harde waarheid, want huren is in Nederland onbetaalbaar geworden. Het is krom om mensen met verschillende inkomens andere huren te laten betalen. Dit zegt alleen iets over een scheef beleid voor de woningmarkt. Iedereen, ook een miljonair, heeft het recht te wonen in een tussenwoning zonder extra woonlasten. Voor een jaarlijkse huurverhoging werkte de inflatie niet meer en is de minister overgegaan op een inkomensafhankelijke huur. Sommige voorzieningen kun je beter niet aan de vrije markt overlaten. Toen Blok aantrad was de huurmarkt helemaal scheef zo stelt hij, maar dat wordt met zijn beleid niet anders. 'We moeten het speelveld eerlijker maken'. Met verschillende grondprijzen voor de huur- en koopwoningen wordt het spel al niet eerlijk gespeeld en met de bouw van te kleine vrije sectorwoningen heb ik het geloof in een eerlijk sociaal woningstelsel verloren.

Bron: ED

«  Nieuws overzicht..