HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Overheidsuitgaven 2015: opnieuw te weinig huurtoeslag begrootOverheidsuitgaven 2015: opnieuw te weinig huurtoeslag begroot
Woensdag 18 mei 2016 om 10:00 uur

Overheidsuitgaven 2015: opnieuw te weinig huurtoeslag begroot  18-05-2016 

De overheid keerde vorig jaar 333 miljoen euro meer huurtoeslag uit dan ze vooraf had begroot. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de Rijksoverheid, waarmee het kabinet zich verantwoordt over het beleid in 2015.

Huurtoeslag 
De overheid gaf in 2015 ruim 3,6 miljard euro uit aan huurtoeslag voor de lage inkomens. Dat is 333 miljoen euro meer dan begroot. Deze overschrijding zag het kabinet gedurende het jaar al aankomen, blijkt uit het jaarverslag.

Aedes vindt dat het kabinet de huurtoeslag realistischer moet begroten, het budget werd de afgelopen jaren telkens overschreden. Daardoor dreigt uiteindelijk een bezuiniging op de huurtoeslag, terwijl veel huurders dit geld hard nodig hebben. Aedes heeft dit probleem al meerdere malen aangekaart.

Verhuurdersheffing 
Woningcorporaties betaalden vorig jaar 1,35 miljard euro aan verhuurdersheffing, 12 miljoen euro meer dan begroot. De verhuurdersheffing is een belasting die woningcorporaties aan de overheid betalen om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het begrotingstekort.

Dat begrotingstekort is overigens sinds 2009 niet meer zo klein geweest, schrijft minister Dijsselbloem: ‘De overheidsschuld is voor het eerst sinds 2006 gedaald.’

Aedes is altijd tegen de verhuurdersheffing geweest en vindt dat het kabinet de verhuurdersheffing na 2017 moet beëindigen. Woningcorporaties kunnen het geld dan investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw, renovatie en energiebesparende maatregelen in huurwoningen. Als dat politiek niet haalbaar is, pleit Aedes ervoor dat woningcorporaties die investeringen doen aftrek krijgen op de verhuurdersheffing.

Woningmarkt in 2015 
In het jaarverslag van Wonen & Rijksdienst blikt minister Blok terug op de maatregelen die in 2015 werden genomen. In het kort:

De Tweede Kamer debatteert donderdag 26 mei 2016 over het financieel jaarverslag.

Bron: Aedes.nl

«  Nieuws overzicht..