HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Parlementaire enquête woningcorporaties komt erParlementaire enquête woningcorporaties komt er
Woensdag 21 maart 2012 om 19:00 uur

Parlementaire enquête woningcorporaties komt er

De motie waarmee CDA-kamerlid Van Bochove vorige week opriep tot een parlementaire enquête naar de corporatiesector, is gisteren unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Directe aanleiding zijn de grote financiële problemen bij Vestia en eerdere incidenten binnen de sector.

In de parlementaire enquête zal onderzoek worden gedaan naar het functioneren van het systeem van woningcorporaties waaronder het beheer, het (interne en externe) toezicht op maatschappelijk gebonden kapitaal, de positie van huurders en de rol van banken, financiers en gemeenten.

Het onderzoek dient wat Van Bochove betreft duidelijkheid te geven over de houdbaarheid van het stelsel van onderlinge waarborging en de achtervangpositie van gemeenten en de Rijksoverheid. Nu de motie is aangenomen worden de betrokken Kamercommissie(s) verzocht om een onderzoeksvoorstel te maken dat naar verwachting rond juni 2012 klaar kan zijn. De enquêtecommissie zou dan dit najaar met het onderzoek kunnen beginnen.

Te midden van al het tumult over woningcorporaties en de roep om korte metten te maken met de sector als geheel, gaan de meeste woningcorporaties gewoon door met hun werk. Sommige corporaties vinden zichzelf zelfs opnieuw uit, zij het niet altijd op de manier die wordt verwacht.

Terug naar ´sociaal, dichtbij en gedreven´

Zo maakte de Tilburgse Woningstichting Tiwos onlangs met haar nieuwe beleidsplan bekend definitief terug te keren naar haar ‘ouderwetse idealen’ omdat die ‘nog steeds van deze tijd zijn’: sociaal, dichtbij en gedreven. ‘Tiwos gaat terug naar de reden waarom woningcorporaties ooit zijn opgericht, zo’n 100 jaar geleden alweer. De huren waren toen hoog, de lonen laag en mensen woonden massaal in ongezonde krottenwijken. Woningcorporaties wilden mensen de mogelijkheid geven op een beter leven.’ Het is tekst uit een ludieke animatiefilm die Tiwos heeft laten maken om te laten zien waar de woningcorporatie voor staat en waarmee ze meer mensen hoopt te bereiken ‘zodat we ook echt samen aan een nog mooiere stad kunnen werken,’ schrijft Tiwos in haar persbericht.

Bron: De Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..