HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Pittige evaluatie verhuurderheffingPittige evaluatie verhuurderheffing
Woensdag 6 juli 2016 om 08:00 uur

Pittige evaluatie verhuurderheffing

 
Geplaatst op 06-07-2016
 

In de Tweede Kamer wordt vandaag de ‘verhuurderheffing’ geëvalueerd. Deze omstreden maatregel van minister Blok van wonen zorgt ervoor dat verhuurders –met name woningcorporaties- geld af moeten dragen aan het Rijk. In een brief aan de Kamerleden geeft ANBO directeur-bestuurder Liane den Haan aan dat de heffing slecht uitpakt voor seniorenhuisvesting. “De verhuurderheffing haalt geld weg uit de woningmarkt. Geld dat nu gebruikt zou moeten worden om te investeren in seniorenwoningen. Daar is namelijk een tekort aan en gemeenten verwachten dat dit tekort enkel maar zal groeien.”

ANBO gesteund door onderzoek

Conclusies uit onderzoek van instituut COELO ondersteunen de mening van ANBO. Den Haan: “Het blijkt dat de verhuurderheffing zorgt voor hogere kosten voor de huurders: de huren zijn omhoog gegaan. Ook zie je dat er minder nieuwe (senioren)woningen worden gebouwd en er minder geld is om al bestaande, leegstaande panden om te vormen tot levensbestendige woningen.”

Stimuleringsfonds

Tijdens een eerdere hoorzitting in de Tweede Kamer over de heffing bleek dat veel organisaties, zoals de Woonbond, corporatiekoepel Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen de maatregel zijn. “Mocht de heffing echter blijven bestaan, dan pleit ANBO ervoor dat de opbrengst niet de staatskas spekt, maar dat het geld in een stimuleringsfonds wordt gestort,” legt Den Haan uit. “Zowel gemeenten, corporaties als particuliere initiatieven zouden daar een beroep op kunnen doen. Dat geld moet dan worden besteed aan duurzame, levensloopbestendige nieuwbouw of verbouw.” ANBO wacht dan ook met spanning de uitkomst van de evaluatie af: zal minister Blok tegen de wensen van zoveel organisaties ingaan?

Lees de volledige brief van ANBO aan de Tweede Kamer.

Bron: www.anbo.nl

«  Nieuws overzicht..