HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Politiek reageert positief op huurakkoordPolitiek reageert positief op huurakkoord
Donderdag 4 juni 2015 om 14:00 uur

Politiek reageert positief op huurakkoord

In de Tweede Kamer is gisteren positief gereageerd op het sociaal huurakkoord tussen Woonbond en Aedes.

De minister en de Kamerleden vinden het positief dat woningcorporaties en huurders de huurstijgingen de komende jaren willen beperken. Het lijkt er dan ook op dat het akkoord op brede politieke steun kan rekenen.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Tweede_Kamer.jpgAedes en de Woonbond presenteerden hun akkoord woensdag 3 juni 2015. In het akkoord staat dat de totale huursom van een woningcorporatie vanaf 2016 met niet meer dan 1 procent boven inflatie mag stijgen. Daarbinnen kan een corporatie variëren. Er is afgesproken dat woningen die al een goede prijs hebben in relatie tot de kwaliteit van de woning, minder huurverhoging krijgen dan de woningen die nog relatief goedkoop zijn in relatie tot de kwaliteit. Door de maximale stijging van 1 procent, zullen de huren minder hard stijgen. Binnen de huidige systematiek stijgt de huursom 2,75 procent boven inflatie. De verenigingen leggen het akkoord in juni voor aan hun leden.

Doorrekening

Minister Blok maakt met het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) een doorrekening van het akkoord om de effecten ervan in kaart te brengen. Die doorrekening komt voor de zomer naar de Tweede Kamer.

Verhuurdersheffing

Aedes en de Woonbond vragen om de verhuurderheffing na de evaluatie van tafel te halen. Minister Blok zei hierover tijdens het debat dat hij de heffing tijdens dit kabinet niet wil afschaffen, maar dat een volgende kabinet hier ‘wellicht wel toe besluit’.

zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..