HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Premiekoopwoning moet terugkomenPremiekoopwoning moet terugkomen
Vrijdag 10 mei 2013 om 18:30 uur

'Premiekoopwoning moet terugkomen'

Het herinvoeren van de vroegere premiekoopwoning uit de jaren 80 moet de woningmarkt weer op gang brengen. Dat schrijft Zelfstandigen Bouw vrijdag in een brief aan minister Stef Blok van Wonen.

Foto:  NU.nl/Martijn Eerens

De belangenorganisatie voor zzp'ers stelt voor dat de overheid voortaan een subsidie of premie toekent aan mensen die voor het eerst een woning willen kopen.

Daar zijn dan wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat het inkomen van de koper niet hoger is dan een modaal salaris. Ook moet de prijs onder de grens liggen die geldt voor de Nationale Hypotheek Garantie (nu 320.000 euro).

Verhoef

''Zo geef je starters een kans" , zegt voorzitter Charles Verhoef. Volgens hem zijn de maatregelen uit het bestaande woonakkoord niet genoeg om de noodlijdende bouwsector en woningmarkt een stevige impuls te geven.

Zelfstandigen Bouw wil dat de subsidie zowel voor nieuwe als bestaande woningen van toepassing wordt. Daarmee wijkt het voorstel af van de oude regeling uit de jaren '80 die alleen voor nieuwe woningen gold.

De belangenorganisatie rekent erop dat de overheid het geld dat de subsidieregeling kost, makkelijk terugverdient doordat meer mensen in de bouw aan het werk kunnen blijven. Dat levert het Rijk meer op aan inkomstenbelasting, btw en vennootschapsbelasting. Bovendien dalen de uitgaven aan WW en bijstandsuitkeringen, aldus Zelfstandigen Bouw.

 

Door: ANP

«  Nieuws overzicht..