HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Principe-akkoord over woningmarktPrincipe-akkoord over woningmarkt
Woensdag 13 februari 2013 om 00:00 uur

'Principe-akkoord over woningmarkt'

AMSTERDAM - Er is een principe-akkoord over de woningmarkt. Dat zegt minister voor Wonen Stef Blok (VVD) dinsdagavond.

Foto:  ANP

Hij maakte geen details bekend, maar had het over een pakket maatregelen dat een impuls zal geven aan de bouwsector en voor doorstroming op de woningmarkt zal zorgen.

De betrokken fracties, de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, bespreken het akkoord woensdag.

Volgens de NOS staat in het akkoord dat de strengere hypotheekregels en een heffing voor woningcorporaties worden afgezwakt.

Hypotheek

Zo wordt de maximale huurverhoging verlaagd van 9 naar 6.5 procent, daardoor hoeven woning corporaties minder af te dragen aan de staat.  De heffing wordt mogelijk teruggebracht van 2 miljard euro naar 1,75 miljard.

De hypotheekregels worden mogelijk versoepeld door de totale aflosperiode met 5 jaar te verlengen tot 35 . Ook hoeven huizenkopers maar de helft van hun hypotheek af te lossen, eerst was dat nog de gehele schuld.

Verder gaat het btw-tarief voor verbouwingen van 21 naar zes procent. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld de concessies van Blok kosten, en hoe het kabinet dat denkt te gaan betalen.

Tevreden

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren ook aanwezig bij het overleg.

Blok zei dat hij 'erg tevreden' is. Volgens Rutte zijn de kosten van de aanpassingen van de plannen beperkt. Blok zei dat de besprekingen het hele kabinet raakten en dat Rutte er daarom bij was.

Dat er nu een overeenkomst is, is een 'goede zaak'. Het is 'heel goed' en in het belang van de economie dat er nu een akkoord is, vindt Blok.

 

Door: NU.nl/ANP/Novum

«  Nieuws overzicht..