HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

PvdA-senator kraakt woonplannen kabinetPvdA-senator kraakt woonplannen kabinet
Dinsdag 12 maart 2013 om 16:00 uur

PvdA-senator kraakt woonplannen kabinet

Het plan van het kabinet om woningcorporaties een verhuurdersheffing van 1,75 miljard euro te laten betalen, is onvoldoende doordacht. Dat zei PvdA-Senator Adri Duivesteijn dinsdag in de Eerste Kamer.

Foto:  ANP

Hij vreest dat corporaties flink minder en in de krimpgebieden zelfs helemaal niet meer zullen investeren.

De Eerste Kamer spreekt dinsdag met minister Stef Blok van Wonen over de inkomensafhankelijke huurverhogingen die Blok wil doorvoeren om onder meer scheefwonen tegen te gaan. Volgens Duivesteijn kunnen de huurverhogingen en de verhuurdersheffing echter niet los van elkaar worden gezien.

Duivesteijn wil wel instemmen met de huurverhogingen. Voorwaarde voor steun van de PvdA voor de verhuurdersheffing is dat ''overtuigend aangetoond'' wordt dat corporaties ruimte houden voor investeringen.

De senator verwacht dan ook een beter plan van het kabinet dan er nu ligt. Hij eist een 'heuse woonvisie' en een 'nationaal plan tot herstel van de woningmarkt'.

Samsom

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is de verhuurdersheffing echter niet van de baan en wordt er aan een goed plan gewerkt. Hij is ook niet geschrokken van de opstelling van senator Duivesteijn.

''Ik ken hem als zeer betrokken, constructief en kritisch'', aldus Samsom. En iedereen maakt zich volgens hem nu eenmaal zorgen over de huizenmarkt,

Chaotisch

Greetje de Vries van het CDA noemde de huidige plannen ''chaotisch en ondoordacht''. De huurverhoging lijkt alleen nog maar bedoeld om de verhuurdersheffing van te laten betalen. Ook deze partij mist visie.

Het kabinet moest het plan voor de verhuurdersheffing eerder al aanpassen. Eigenlijk had de heffing ruim 2 miljard euro in het laatje moeten brengen.

Maar omdat er voor de woonplannen zonder het CDA geen meerderheid was in de Eerste Kamer, moest er een akkoord worden gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen bedongen onder meer een verlaging van de heffing.

Bron: NU.nl

«  Nieuws overzicht..