HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

PvdA en VVD botsen over woningnoodPvdA en VVD botsen over woningnood
Donderdag 26 mei 2016 om 16:00 uur

 

PvdA en VVD botsen over woningnood

26 mei 2016

De PvdA en de VVD botsen over de noodzaak om betaalbare huurwoningen te bouwen. Dat bleek gisteren tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. 

Handen bouwen aan eurohuisje

Voorafgaand aan het debat van afgelopen woensdag, liet Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA) in een weblog(externe link) weten dat de overheid moet ingrijpen, om de woningnood aan te pakken door woningbouw te stimuleren. Volgens VVD-Kamerlid Roald van der Linden wordt er niet te weinig gebouwd.

Schrijnende voorbeelden

De Vries vreest voor woningnood, omdat de benodigde bouw van 75.000 woningen per jaar bij lange na niet wordt gehaald. Het Kamerlid schrijft dat hij dagelijks schrijnende voorbeelden per mail ontvangt van mensen die tussen wal en schip vallen. ‘Een jongen van 20 uit Ridderkerk woont noodgedwongen bij zijn ouders. Hij moet daar weg omdat er voortdurend ruzie is, maar vindt geen betaalbare woning. Veel ouderen die door een lager inkomen en hun leeftijd behoefte hebben aan een kleiner huis, mailen dat ze nergens heen kunnen en opgescheept zitten met een hoge huur. Jongeren zitten noodgedwongen antikraak bij gebrek aan een reguliere huurwoning, zonder enige rechtsbescherming.’

Stimuleer bouw huurwoningen

De Vries: ‘Het idee dat de vrije markt het woningtekort wel zal corrigeren, zoals liberalen geloven, is een illusie. Zonder direct ingrijpen vanuit de overheid verandert er te weinig. Minister Blok moet de urgentie van het probleem inzien en met maatregelen komen om een nieuwe woningnood te voorkomen.’ De Vries wil dat de overheid met tijdelijke stimuleringsmaatregelen de bouw van huurwoningen aanjaagt. Daarnaast wil hij dat Blok afspraken maakt met gemeenten om grond beschikbaar te stellen tegen een redelijke prijs. Hij verwees in het debat naar een eind vorig jaar door de Kamer aangenomen motie om op korte termijn 100.000 betaalbare huurwoningen te bouwen. Volgens De Vries is hier onvoldoende gevolg aan gegeven.

Blok worstelt met motie

In zijn reactie liet VVD-Kamerlid Van der Linden weten dat hij niet vindt dat er te weinig werd gebouwd. Wel gaf hij aan dat er te weinig betaalbare huurwoningen voor de laagste inkomens worden gebouwd. De VVD gaf echter niet aan hoe daar verandering in zou moeten komen. Minister Blok zei niet van plan te zijn ‘bouwtargets’ voor gemeenten te komen. Hoe Blok wel invulling gaat geven aan de eerder aangenomen motie, is onduidelijk. De minister zal hier binnenkort op terugkomen.  

Investeren in nieuwbouw noodzakelijk

De Woonbond waarschuwt al lang voor het tekort aan betaalbare huurwoningen. Onlangs werd bekend dat er gemiddeld 119 sociale huurwoningen per dag verdwijnen bij corporaties. De vraag naar betaalbare huurwoningen neemt toe, terwijl het aanbod afneemt. Er moet dan ook meer geïnvesteerd worden in nieuwbouw. Ook moet de verhuurderheffing worden afgeschaft, zodat corporaties meer in nieuwbouw kunnen investeren.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..