HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

PvdA wil sociale woningsector op de schopPvdA wil sociale woningsector op de schop
Zaterdag 18 juni 2016 om 08:00 uur

 

PvdA wil sociale woningsector op de schop

 

PvdA-voorzitter Hans Spekman, tevens lid van de werkgroep volkshuisvesting die het het nieuwe plan voor een sociaal woonstelsel schreef.
PvdA-voorzitter Hans Spekman, tevens lid van de werkgroep volkshuisvesting die het het nieuwe plan voor een sociaal woonstelsel schreef. © ANP

De sociale woningsector moet compleet op de schop. De overheid moet garanderen dat iedereen betaalbaar kan wonen in een huis waar hij zeggenschap over heeft. Dat staat in de PvdA-nota 'Onze Waarden voor het Wonen', dat inzet wordt van de Tweede Kamerverkiezingen.

Het is nu erop of eronder, stellen Hans Spekman (partijvoorzitter), Toon Geenen (oud-deelraadslid Amsterdam-Zuidoost) en Adri Duivesteijn (onder meer oud-Kamerlid, oud-senator, oud-wethouder), drie van de zestien schrijvers van het rapport. "We moeten ingrijpen om gemengde wijken te behouden," stelt Spekman.

Het zaterdag gelanceerde nieuwe plan gaat uit van de bestaande structuur met woningcorporaties. Maar de wetgeving, subsidies en geldstromen worden helemaal anders.

Woonquote en aanbiedingsplicht
De belangrijkste maatregelen zijn de invoering van een 'woonquote', waarbij niemand meer huur betaalt dan met het inkomen verantwoord is en een aanbiedingsplicht voor gemeenten. Het NIBUD stelt mede die woonquote vast.

Sociale huurwoningen mogen in drukke gebieden niet meer verkocht worden en bij tekorten moeten gemeenten woningen bijbouwen. Vooral in gebieden waar de woningnood hoog is, zoals in Amsterdam, wil de PvdA een grotere voorraad sociale huurwoningen. Gemeenten krijgen de verplichting te zorgen voor een voldoende aanbod.

De landelijke huurgrens gaat van tafel en zal per regio verschillen. Ook sociale huurwoningen in handen van particulieren mogen in de drukke gebieden niet meer worden geliberaliseerd. Een belangrijke vernieuwing is ook de oprichting van een Rijksfonds voor de volkshuisvesting dat armlastige gemeenten te hulp komt.

Landelijke huurgres afgeschaft
Een van de belangrijke pilaren van het plan is dat geldstromen tegen elkaar worden weggestreept. Huurtoeslagen komen vervallen. Die zijn niet nodig omdat de huurder geen hogere huur hoeft te betalen dan de huurquote. De landelijke huurgrens verdwijnt en wordt vervangen door lokale huurgrenzendie per regio kunnen verschillen.

Het PVDA-rapport 'Onze Waarden voor het Wonen'is hier te lezen.

Aanleiding voor het plan is dat de PvdA signaleert dat grote groepen bewoners zich verweesd voelen. Ze hebben een bescheiden inkomen en kunnen niet terecht op de krappe woningmarkt, of ze betalen een steeds groter deel van hun inkomen aan de stijgende huur. Gewilde steden blijken vooral bereikbaar voor welgestelden.

Hoofdoorzaak is volgens de PvdA dat het marktmechanisme te diep tot de woningmarkt is doorgedrongen. Daardoor dreigt de segregatie tussen welgestelde en arme bewoners toe te nemen. De PvdA vindt dat onaanvaardvaardbaar.

De overheid moet de burgers daartegen, aldus de PvdA, via een nieuw 'sociaal woonstelsel' in bescherming nemen. Het resultaat is dat meer huizen vrij komen, huren omlaag gaan en bewoners door betere betrokkenheid zorgen voor mooiere woonwijken. Waar bewoners actief zijn hoeft de overheid niet zo veel meer in achterstandswijken te investeren.

Bron: Het Parool 18-06-2016

«  Nieuws overzicht..