HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Sociaal akkoord: huursombenadering en gematigde huurstijgingenSociaal akkoord: huursombenadering en gematigde huurstijgingen
Vrijdag 12 april 2013 om 15:00 uur

Sociaal akkoord: huursombenadering en gematigde huurstijgingen

Op 11 april hebben sociale partners en het kabinet een sociaal akkoord bereikt. Hierin zijn afspraken gemaakt over tal van onderdelen van de arbeidsmarkt en de economie, ook over de huursector en het huurbeleid.

De sociale partners vinden dat verhuurders voldoende investeringsruimte moeten houden voor energiebesparing en onderhoud. Om de woonlasten betaalbaar te houden wordt gekozen voor een huursombenadering en een gematigde huurprijsontwikkeling, gecombineerd met lagere energielasten.

Afbeelding: investeringsruimteLetterlijk staat er in het akkoord het volgende: “Om de komende jaren te kunnen investeren in onderhoud en energiebesparing van woningen is het noodzakelijk dat voldoende investeringsruimte voor woningcorporaties nadrukkelijk een rol speelt in de vormgeving van de door het kabinet voorgestelde verhuurdersheffing. Voor aanvaardbare woonlasten voor huurders is een huursombenadering noodzakelijk waarin ook een besparing op de energielasten compensatie kan bieden in relatie tot een aanvaardbare huurprijsontwikkeling.”

 

De Woonbond  is blij met het voornemen om zo snel mogelijk over te stappen op de huursombenadering. Dan zou volgend jaar (2014) de rampzalige gluurverhoging al weer afgeschaft kunnen worden. Van belang is ook dat er bij de huursombenadering wordt uitgegaan van aanvaardbare huurstijgingen, die gecompenseerd worden door lagere energielasten. Dat is een grote koerswijziging ten opzichte van het huidige huurbeleid, met huurstijgingen fors boven de inflatie.  
‚Äč

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..