HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Spies duikt weg voor verantwoordelijkheidSpies duikt weg voor verantwoordelijkheid
Vrijdag 8 juni 2012 om 12:00 uur

Spies duikt weg voor verantwoordelijkheid

De behandeling van de gluurverhoging in de Eerste Kamer vindt definitief plaats op dinsdag 19 juni. Vandaag kreeg de Kamer antwoord van minister Spies op de vele vragen die zij had gesteld. Het blijkt dat Spies geen verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van de gluurverhoging.

De leden van de Eerste Kamer staan erg kritisch ten opzichte van de gluurverhoging. Zij wilden van de minister weten wat de gevolgen zijn voor mensen die vlak voor hun pensioen zitten, voor gehandicapten met een aangepaste woning en voor gezinnen met kinderen die bijna de deur uitgaan. Is het wel redelijk was dat deze mensen worden getroffen door de gluurverhoging? Zij staan immers vlak voor een inkomensdaling of het inkomen van kinderen is maar tijdelijk. Van gehandicapten met een aangepaste woning is het natuurlijk sowieso niet redelijk om te verwachten dat zij doorstromen op de woningmarkt, maar ziet de minister dan ook zo?

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Gluurverhoging_400x300.jpgMinister Spies geeft op de vele voorbeelden steeds hetzelfde antwoord: Verhuurders hoeven de huur niet met 5% te verhogen. Zij kunnen maatwerk toepassen in dit soort situaties. Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt dit een omkering van zaken. ‘Eerst maakt de minister een wet die veel te veel mensen onredelijk hard treft, en vervolgens legt ze de verantwoordelijkheid voor maatwerk in de uitvoering bij de verhuurders neer.’

Geen maatwerk

Hoe verhuurders in werkelijkheid zullen omgaan met de nieuwe wet werd al zichtbaar bij Vestia. Toen duidelijk werd dat de grootste verhuurder van Nederland in financiële problemen zat, kregen de huurdersorganisaties een brief waarin werd aangekondigd dat de 5% extra huurverhoging bij alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro zou worden toegepast. Er is geen maatwerk geleverd maar maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot extra huurverhoging. Daar zullen de ouderen en gehandicapten uit de voorbeelden niet gerust van worden.

Doorstroming?

De meest relevante vraag werd gesteld door de VVD-fractie: als blijkt dat deze maatregel niet zorgt voor meer doorstroming op de woningmarkt, overweegt u dan andere maatregelen dan deze huurverhoging? Dat is een relevante vraag, omdat onderzoeksbureau ABF al heeft aangetoond dat de maatregelen van Kabinet Rutte niet zullen leiden tot een betere doorstroming op de woningmarkt. Het antwoord van minister Spies was veelzeggend. Dat bleef uit.

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..