HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Steeds meer huurders komen moeilijk rondSteeds meer huurders komen moeilijk rond
Donderdag 14 april 2016 om 10:00 uur

Voor steeds meer huurders is het moeilijk om elke maand de huur en andere kosten voor levensonderhoud op te brengen.

Een half miljoen huurders (18 procent) kan met moeite aan de verplichtingen voldoen. Sinds 2012 is dit met 5 procent gestegen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Betaalrisico

Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hebben: het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen ontoereikend is.

Koopwoning

De problemen zijn minder groot bij eigenaren van een koopwoning. Vorig jaar had 3 procent moeite om de maandelijkse woonlasten te voldoen. Het zijn volgens het PBL vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 dreigde bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum in de betalingsproblemen te komen.

Huurtoeslag

Uit de cijfers blijkt dat mensen die huurtoeslag krijgen, minder moeite hebben. Toch is dit percentage (11 procent) wel verdubbeld ten opzichte van 2012. Dit komt volgens het planbureau voor een deel door beleidsveranderingen: huurders betalen een groter deel van de huur zelf en corporaties hebben de mogelijkheid om de huren sterker te laten stijgen dan de inflatie.

Reactie Woonbond

'Door de hard gestegen huren zitten steeds meer huurders in de knel', reageert directeur Ronald Paping van de Woonbond op de cijfers. Vanaf 2013 konden de huren ver boven inflatie stijgen. 'Het aantal huurders dat daardoor met armoede kampt, is hierdoor hard toegenomen.' De Woonbond roept verhuurders op prioriteit te maken van de betaalbaarheid van de huren.

Bron: ANP

«  Nieuws overzicht..