HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Stroom aan nieuwe meldingen bij meldpunt HuuralarmStroom aan nieuwe meldingen bij meldpunt Huuralarm
Dinsdag 21 januari 2014 om 18:00 uur

Stroom aan nieuwe meldingen bij meldpunt Huuralarm

Huurders met een bescheiden middeninkomen laten massaal van zich horen op het meldpunt Huuralarm van de Woonbond. Ze voelen zich klemgezet door de toewijzingsregels voor sociale huurwoningen, en hebben er nog geen vertrouwen in dat een motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen een einde maakt aan hun woonproblemen.

Aanleiding voor de huidige drukte op het meldpunt is een mail die de Woonbond stuurde aan woningzoekenden die zich de afgelopen jaren gemeld hebben bij ikwilookwonen.nl, het Woonbondmeldpunt voor gedupeerden van de inkomensgrens.

Afbeelding: verhuisdozen inpakkenHet goede nieuws in de mail van de Woonbond: de Tweede Kamer wil de inkomensgrens voor een sociale huurwoning optrekken naar € 38.000 (prijspeil 2012). Daarover werd in november een motie aangenomen. Ook wil de Kamer dat minister Blok naar Brussel gaat om te praten over verdere verhoging van de grens naar € 43.000. Wanneer Blok naar Brussel gaat en op welke datum de inkomensgrens omhoog gaat is helaas nog niet duidelijk. Er wordt pas een invoeringsdatum vastgesteld nadat het kabinet over de nieuwe Woningwet heeft gepraat. Veel woningzoekenden zouden Blok graag morgen al naar Brussel af zien reizen. Een grote groep valt tussen wal en schip: op papier te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een vrije sectorwoning of een koopwoning.

Ten einde raad

‘Ik ben al twee jaar ten einde raad’ schrijft een melder die aan ziet komen dat haar inkomen na pensionering fors zal kelderen. ‘Nu naar een dure huurwoning verhuizen betekent dat ik straks de huur niet meer kan betalen.’ Een andere melder die om gezondheidsredenen moet verhuizen: ‘Wij zijn te oud om te kopen en krijgen geen lening meer. Wij laten wel een flinke eengezinswoning achter, die eigenlijk veel te groot voor ons is.’ Net als veel andere oudere melders pleit hij voor soepeler toewijzingsregels voor senioren die van een grote eengezinswoning naar een appartement willen verhuizen.

Noodgedwongen te duur wonen

Het meldpunt kreeg ook veel reacties van huurders die noodgedwongen duur zijn gaan huren of een woning hebben gekocht. En die nu grote problemen hebben om hun woonlasten op te brengen. 'Door de krapte op de woningmarkt heb ik voor mijn huidige woning 1000 euro bemiddelingskosten moeten betalen. Ik had weinig keuze omdat ik de particuliere markt op moest. Binnenkort eindigt mijn contract en kan ik mijn huur niet meer betalen. Er zijn geen betaalbare woningen in de particuliere of vrije sector. Ook kan ik het mij niet veroorloven om wederom bemiddelingskosten te moeten betalen of een dubbele huur te moeten betalen.'

Een andere melder: ‘Ik huur een bovenwoning in de vrije sector, inclusief G/W/E. Voor sociale woningbouw is mijn inkomen (nog) net te hoog, maar als alleenstaande ouder in de WW met drie opgroeiende tienerkinderen wordt het steeds lastiger om alle kosten te kunnen betalen. Afgelopen huurverhoging van 2013 was dan ook op 'n zachtst gezegd niet welkom....Ik zou graag mezelf in een sociale huurwoning zien. Nu bedraagt wonen bijna de helft van mijn totaal te besteden geld.’

Motie over inkomensgrens

In de motie die de Tweede Kamer onlangs aannam staat dat de inkomensgrens voor een sociale huurwoning in eerste instantie moet worden opgetrokken naar € 38.000 (prijspeil 2012). Daarnaast vraagt de Tweede Kamer minister Blok (Wonen en Rijksdiensten) in dezelfde motie af te reizen naar Brussel om daar te pleiten voor een inkomensgrens van € 43.000.

Concreet wil de Tweede Kamer dat woningcorporaties voortaan 20% van de vrijkomende woningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de € 34.229 en € 38.000 (prijspeil 2012). Woningzoekenden die in 2012 niet meer dan € 38.000 verdienden, kunnen daarmee in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Het gaat dan om woningen met een aanvangshuur tussen de € 556 en € 699,48. Woningen met een lagere huurprijs blijven voor de laagste inkomens bestemd.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..