HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Subsidie voor beveiliging tegen woninginbraakSubsidie voor beveiliging tegen woninginbraak
Woensdag 2 december 2015 om 10:00 uur

Subsidie voor beveiliging tegen woninginbraak  02-12-2015 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt komend jaar een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar voor inbraakbeveiliging van woningen. Voorwaarde voor de subsidie is dat naast het Rijk ook andere partijen, zoals gemeenten en woningcorporaties, meebetalen.

Het gaat om woningen op plaatsen waar relatief vaak wordt ingebroken. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet een corporatie samen met een gemeente een voorstel maken voor een project in een zogenoemd hotspot-gebied. Deze gebieden met groter risico op woninginbraak bevinden zich met name in de grotere steden.

Met de subsidie kunnen tot 25.000 woningen beter worden beveiligd. Het precieze aantal woningen hangt af van het aantal verzoeken en het aantal verbeteringen dat per woning nodig is. In Nederland werden in 2014 ruim 70.651 woninginbraken of pogingen tot woninginbraken gepleegd. Dat zijn er ongeveer 16.500 minder dan een jaar eerder.

Investeringen door corporaties 
Woningcorporaties investeren in de veiligheid in en om de woning. Bij grote renovatieprojecten of bij defecten vervangen corporaties hang- en sluitwerk, volgens de normen die bij oplevering van kracht zijn. Daarnaast zorgen zij voor goede buitenverlichting rond woningen, plaatsen zij hekken in achterpaden en houden heggen en struiken laag.

Het gaat bij beveiliging niet alleen om fysieke verbetering, maar ook om gedrag. Daarom geven corporaties voorlichting aan bewoners over sociale controle en gedrag. Zij maken met gemeenten afspraken over inzet op inbraakpreventie en werken met lokale partners (zoals gemeente, politie en jongerenwerk) samen om veiligheid te verbeteren.

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..