HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Tienduizenden maken bezwaar tegen huurverhogingTienduizenden maken bezwaar tegen huurverhoging
Donderdag 11 juli 2013 om 08:00 uur

Tienduizenden maken bezwaar tegen huurverhoging

Zo'n zestigduizend mensen hebben in de afgelopen twee maanden bezwaar gemaakt tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Foto:  ANP

Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar kwamen er slechts enkele duizenden protesten binnen. Toen was de hoogte van huren nog niet op het inkomen van de bewoners gebaseerd.

Verreweg de meeste klachten komen van huurders die hun inkomen zagen dalen sinds 2011. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hun baan verloren, zzp'ers die minder verdienen of gepensioneerden.

Ook is in sommige gevallen de gezinssamenstelling door scheiding of overlijden veranderd. Ten slotte maken ook veel chronisch zieken bezwaar. Andere klagers hebben principiële bezwaren tegen het feit dat de huur afhankelijk wordt van het inkomen.

Als het inkomen nu inderdaad lager is dan in 2011, kunnen mensen met succes bezwaar maken tegen de huurverhoging, zei het ministerie van Wonen in maart.

 

Zestig woningcorporaties

De krant vroeg in totaal zestig woningcorporaties naar het aantal bezwaren dat zij in mei en juni kregen. Samen bezitten de corporaties ruim een kwart van alle sociale huurwoningen.

De inkomensafhankelijke huurverhoging werd dit voorjaar ingevoerd. Wie tot 33.614 euro verdient, gaat maximaal 4 procent extra huur betalen voor een sociale huurwoning. Huishoudens met een jaarinkomen boven de 43.000 euro kunnen een huurverhoging van 6,5 procent krijgen.

Mensen met een lager inkomen kunnen een stijging van maximaal vier tot 4,5 procent verwachten. De corporaties kunnen de inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst.

Door: Novum/ANP

«  Nieuws overzicht..