HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Toekomst woningmarkt onzeker na verkiezingsuitslagToekomst woningmarkt onzeker na verkiezingsuitslag
Donderdag 13 september 2012 om 00:00 uur

Toekomst woningmarkt onzeker na verkiezingsuitslag

De kiezer heeft gesproken. In het nieuwe politieke landschap domineren VVD en PvdA, twee partijen met verschillende visies op de toekomst van de woningmarkt en de huurmarkt.

Het goede nieuws voor huurders is dat de uitslag erop wijst dat er geen meerderheid is voor de ongelijke behandeling van huurders en kopers die de vorige coalitie van VVD, CDA en PVV voorstond. Dus geen meerderheid voor eenzijdige maatregelen ten nadele van huurders, zoals de gluurverhogingen.

Afbeelding: Tweede KamerHet biedt kansen dat in deze moeilijke jaren de rekening eerlijk verdeeld wordt over huurders en kopers. Een gematigde huurontwikkeling met behulp van de zogenaamde huursombenadering, zodat huurwoningen met een hoge huurprijs geen huurstijging boven inflatie krijgen.

Voor de noodzakelijke integrale hervorming van de woningmarkt is de verkiezingsuitslag lastig. Er is een groot draagvlak in de politiek voor Wonen 4.0. Helaas heeft de VVD zich voor de verkiezingen uitgesproken tegen het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor bestaande en nieuwe gevallen. Dat is een belangrijke pijler van het breed gedragen plan van de woningmarktpartijen. Woonbonddirecteur Paping: ‘Ik hoop dat de parlementaire meerderheid voor een integrale hervorming van de woningmarkt langs de lijnen van Wonen 4.0 zich vertaalt in een nieuw regeerakkoord.’

Uitslag Woonbondpoll

De uitslag van de Woonbondpoll ‘welke partij is het beste voor huurders’ levert een compleet ander beeld op dan de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De 1.027 stemmers op de Woonbondsite hebben massaal gekozen voor de SP (48%) als beste partij voor huurders, op ruime afstand gevolgd door de PvdA (19%), GroenLinks (9%), VVD (8%) en PVV (8%). D66 en CDA komen niet verder dan 2% en de overige partijen halen bij elkaar 4%. Alles bij elkaar denkt dus ruim driekwart dat de belangen van huurders bij een linkse partij in betere handen zijn dan bij een rechtse partij. 

«  Nieuws overzicht..