HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Toezichthouders woningcorporaties verdienen te veelToezichthouders woningcorporaties verdienen te veel
Maandag 18 juli 2011 om 00:00 uur

Bron: De Nederlandse Woonbond

Een op de vijf toezichthouders van woningcorporaties verdient meer dan in de branche is afgesproken. Dat bracht onderzoek van de NOS afgelopen zaterdag aan het licht.

​Woningcorporaties stelden in juli vorig jaar na enkele incidenten een beloningscode voor toezichthouders in, de zogenaamde ‘honoreringscode commissarissen’. Bij kleine corporaties is de maximumbeloning 9 duizend euro en bij grote 18 duizend. Maar sommige toezichthouders kregen volgens eigen onderzoek van de NOS in 2009 een veelvoud daarvan.

Afbeelding: strooien met geldVolgens de NOS heeft de commissaris van de koningin in Zuid-Holland Jan Franssen met zijn bijbaan als voorzitter van de raad van toezicht bij Delta Wonen 25 duizend euro verdiend, zo’n 10 duizend euro meer dan is toegestaan. Bij corporatie Rochdale (bijna veertigduizend woningen) zouden twee interim-toezichthouders in 2009 elk 74 duizend euro hebben gekregen, terwijl 18 duizend de norm is.

Maximumsalaris is inclusief opslag voor extra werk

Corporaties die meer betalen dan het maximum voeren ter verdediging aan dat hun toezichthouders meer werk hebben wegens fusies of bestuurlijke crises. Maar in de 'honoreringscode commissarissen' staat juist dat de maximumbedragen inclusief een opslag voor extra werk zijn, zoals bij fusies of crises.

Woonbond: schenden beloningscode onaanvaardbaar

De Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, noemt het schenden van de beloningscode onaanvaardbaar en vindt dat minister Donner (BZK) de code verplicht moet stellen, inclusief sancties bij overtreding ervan. Woonbondwoordvoerder René van Genugten:  “Toezicht houden op een maatschappelijke organisatie doe je als het goed is niet voor het geld. Daar passen ook geen exorbitante beloningen bij. Het is volkomen terecht dat de branche zelf een norm heeft afgesproken, maar die moet natuurlijk wel strak worden nageleefd. De beloningen van de code zijn overigens heel behoorlijk. Commissarissen die menen meer te moeten verdienen, horen wat mij betreft niet in deze sector thuis. Beloning aanpassen dus, of vertrekken!"

Sancties nodig op schenden van code

De Woonbond vindt dat de beloningscode wettelijk verplicht moet worden gesteld voor alle corporaties. De Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporaties wil dat ook. De externe toezichthouder – het Centraal Fonds Volkshuisvesting of de minister – zou dan boetes moeten kunnen opleggen als de code wordt geschonden. Dit soort financiële sancties zijn op dit moment niet mogelijk. Corporaties die de code schenden kunnen op dit moment alleen geroyeerd worden als lid van de Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporaties en koepelorganisatie Aedes.

«  Nieuws overzicht..