HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Vereniging Eigen Huis vraagt minister onzuivere woontaxaties aan te pakkenVereniging Eigen Huis vraagt minister onzuivere woontaxaties aan te pakken
Vrijdag 18 november 2016 om 09:30 uur

Vereniging Eigen Huis vraagt minister 'onzuivere woontaxaties' aan te pakken 

 
Vereniging Eigen Huis vraagt minister Stef Blok (Wonen) in een brief "onzuivere taxaties" aan te pakken.
 

Vereniging Eigen Huis zegt zich al langer zorgen te maken over de manier waarop taxaties voor woningen tot stand komen. Een uitzending van het televisieprogramma De Monitor zou duidelijk maken dat de problemen nog niet zijn opgelost.

In de brief aan minister Blok pleit de vereniging voor een andere manier van taxeren, die beter aansluit bij de WOZ-waarde van een woning. 

De problemen zouden zich voordoen bij woningen die worden verkocht en teruggekocht door woningcorporaties via Koopgarant.

Met die regeling kunnen kopers een huis met korting aanschaffen door de woning van een woningcorporatie te kopen. Voorwaarde is dat de kopers hun huis ook weer terugverkopen aan de corporatie.

Taxateur

Volgens Vereniging Eigen Huis en De Monitor zou de taxateur die de terugverkoopwaarde bepaalt vaak op de hand van de woningcorporatie zijn. De waarde van de woning zou lager worden getaxeerd dan de daadwerkelijke waarde. Het televisieprogramma ontving hierover ruim honderd tips van gedupeerden.

Vereniging Eigen Huis zegt de klachten te herkennen en twijfelt aan de betrouwbaarheid van de taxaties. De vereniging ontvangt volgens directeur Cindy van de Velde klachten van leden die zeggen dat "de taxaties bij het terugverkopen aan de woningcorporatie aan de lage kant zijn".

Onwenselijk

De vereniging noemt deze situatie onwenselijk.Van de Velde: "Koopgarant is een mooi en nobel initiatief, omdat het kwetsbare groepen de mogelijkheid geeft om een eigen woning te verwerven", stelt Van de Velde.

"Maar wanneer de prijs bij verkoop door de taxateur wordt bepaald, is dat een kwetsbare constructie. Hierdoor bepaalt één persoon of iemand door de verkoop van zijn huis in de schulden komt of niet."

De aflevering van De Monitor wordt zondagavond om 22:35 uur uitgezonden op NPO2.

Door: NU.nl 

«  Nieuws overzicht..