HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Verhoging huren mag doorgaan Verhoging huren mag doorgaan
Donderdag 20 oktober 2011 om 00:00 uur
Laatste update:  20 oktober 2011 11:04 info, bron: www.nu.nl
DEN HAAG - Verhuurders mogen de huren in tien regio's gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag geoordeeld.
Foto:  ANP

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Sinds 1 oktober mogen verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt van Donner de huur tot 123 euro verhogen.

 

De huurverhoging geldt voor sociale huurwoningen. Dat zijn woningen met een huurgrens van 653 euro. Door de maatregel zullen sommige woningen in de vrije sector vallen. De huurverhoging geldt alleen voor nieuwe contracten.

 

Punten

De maatregel van Donner houdt in dat woningen met een WOZ-waarde tot 2900 euro per vierkante meter 15 punten extra krijgen, die met een hogere WOZ-waarde 25. Aan de hand van het aantal punten wordt de huurprijs bepaald.

In het eerste geval komt dat neer op een huurverhoging van 73 euro per maand, in het tweede is dat 123 euro.

 

Woningschaarste

De maatregel geldt in de tien regio’s met de grootste woningschaarste (dat zijn de gebieden met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde). Die liggen in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. De regels gelden overigens alleen voor nieuwe huurcontracten, niet voor al bestaande.

Donner wil met de maatregel de woningschaarste aanpakken. Door de huurverhoging moeten verhuurders meer ruimte krijgen om te investeren, wat weer moet leiden tot een groter woningaanbod.

«  Nieuws overzicht..