HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Verhuurders lappen regels bezwaarprocedure aan hun laarsVerhuurders lappen regels bezwaarprocedure aan hun laars
Woensdag 17 juli 2013 om 00:00 uur

Niet alle verhuurders gaan goed om met bezwaren tegen de huurverhoging. De Woonbond krijgt veel meldingen van huurders die bezwaar maakten tegen de huurverhoging en nu van hun verhuurder brieven krijgen waarin melding wordt gemaakt van betalingsachterstand of zelfs wordt gedreigd met een deurwaarder. Dit mag niet.

Uit meldingen bij de huurderslijn, het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond en bij lokale huurspreekuren blijkt dat veel verhuurders niet weten hoe ze met een bezwaarprocedure om moeten gaan.

Afbeelding: afwijzingVeel huurders kregen te horen dat hun bezwaar ongegrond zou zijn. Maar het is niet aan de verhuurder om dat te bepalen. Daarvoor moet de verhuurder naar de huurcommissie, en die moet vervolgens bepalen of een bezwaar gegrond is. Zolang de huurcommissie geen uitspraak heeft gedaan kunnen huurders gewoon de oude huurprijs blijven betalen.

Huurders voelen zich echter geïntimideerd door verhuurders die de regels verkeerd toepassen. Diverse verhuurders, waaronder Zayaz in Den Bosch, Ymere en Eigen Haard in Amsterdam, 3B Wonen in Bergschenhoek en Woonzorg Nederland sturen huurders betalingsherinneringen, omdat zij van mening zijn dat het bezwaar is afgehandeld. Corporaties als De Key in Amsterdam en Mitros in Utrecht laten deze betalingsherinneringen zelfs vergezeld gaan van een deurwaardersbrief. Veel huurders schrikken hiervan. Zij hoeven echter de huurverhoging niet te betalen als er sprake is van een lopende bezwaarprocedure.

Gemoedsrust

Het lijkt erop dat veel corporaties niet goed weten hoe de bezwaarprocedure werkt. Daarom heeft Aedes, de belangenvereniging van woningcorporaties, de regels voor hen nog eens op een rij gezet. Het zou voor de gemoedsrust van veel huurders goed zijn als alle verhuurders de bezwaarprocedure nog eens zouden controleren aan de hand van deze vragenlijst.

Zie ook:

 

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..