HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Verwarring over inkomen huurderVerwarring over inkomen huurder
Donderdag 18 april 2013 om 08:00 uur

Verwarring over inkomen huurder

   

Door Jikke Zijlstra

De gegevens die de Belastingdienst verstrekt over de salarissen van huurders, zijn onbetrouwbaar. De ene week blijkt een huurder meer dan 43.000 euro te verdienen, terwijl dezelfde huurder een week later ineens minder dan 33.000 euro verdient. Dat zeggen corporaties tegen de NOS.

Om een huurverhoging door te kunnen voeren voor scheefhuurders, vroegen enkele corporaties de afgelopen weken minstens twee keer de salarisgegevens van hun huurders op bij de Belastingdienst.

Salarisverandering per week

Er bleken grote verschillen te zijn tussen de verklaringen die ze van de Belastingdienst ontvingen over dezelfde woningen. Zo verdiende een huurder volgens de eerste uitdraai bijvoorbeeld minder dan 33.000 euro, en bij de tweede opvraag ineens meer dan 43.000 euro. Bij andere huurders was eerst het inkomen niet bekend, terwijl bij de tweede aanvraag het adres onbekend was.

Corporatie Patrimonium uit Veenendaal overkwam dit. "Bij de eerste aanvraag ontbraken van 20 procent van de huurders de gegevens. Na veel bellen en mailen met de Belastingdienst en de gemeente is het gelukt om dat percentage terug te brengen naar 6 procent. Maar bij elke nieuwe uitdraai van de Belastingdienst veranderden van veel huurders ook telkens de gegevens", zegt directeur Piet de Vrije.

Medewerkers van de Belastingdienst vertelden aan De Vrije dat van 400.000 tot 500.000 huurders de gegevens ontbreken.

Bezwaar

Patrimonium voert de inkomensafhankelijke huurverhoging alsnog door voor de huurders waarvan de salarisgegevens wel bekend zijn, maar De Vrije houdt er rekening mee dat veel huurders bezwaar zullen aantekenen. "Enerzijds vanwege rechtsongelijkheid, anderzijds omdat de salarissen niet altijd zullen kloppen."

Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan minister Blok van Wonen.

Gegevens ontbreken

Bij de koepel van corporaties, Aedes, is niet bekend hoeveel corporaties met dit specifieke probleem te maken hebben. Eerder deze maand bleek dat bij veel corporaties gemiddeld van tien tot vijftien procent van de huurders de adressen of inkomens ontbreken. Maar er zijn ook corporaties waarbij de gegevens van alle huurders ontbreken.

Ook bij de particuliere verhuurders doet dit probleem zich voor. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, heeft hierover woensdag een brief gestuurd naar minister Blok

Bron: NOS

«  Nieuws overzicht..