HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Vrije sector onbetaalbaar voor gezinnen en stellenVrije sector onbetaalbaar voor gezinnen en stellen
Woensdag 14 februari 2018 om 11:00 uur

Veel middeninkomens kunnen volgens NIBUD-normen helemaal geen huurprijzen boven de sociale huurgrens betalen.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform 31. Toch zit de sociale sector voor hen op slot omdat zij meer verdienen dan de inkomensgrens van €36.165,-

Betaalbaarheidsmeetlat

Het onderzoek van Platform 31 laat zien dat stellen pas met een bruto jaarinkomen van 40.635 een huurwoning boven de €711,- kunnen opbrengen. Voor kleine gezinnen ligt deze grens op €.45.400 en voor grote gezinnen op €56.000.

Steeds meer middeninkomens in te dure woning

Er zijn zeker 122.800  huishoudens die door de inkomensgrens niet terecht kunnen in de sociale sector, terwijl ze daar wel thuis horen. Steeds vaker komen deze huishoudens in een duurdere huurwoning terecht. De onderzoekers keken naar de verhuizingen de afgelopen twee jaar. Bijna 60% van deze huishoudens verhuisde naar een huurwoning, 43% hiervan kwam terecht in een huurwoning met een huurprijs boven de €711,- terwijl dat voor hen onbetaalbaar is.

Brede sociale huursector nodig

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde onlangs ook dat veel middeninkomens geen huurprijzen boven de sociale huurgrens kunnen betalen. De Woonbond pleit dan ook voor een brede sociale huursector, waar ook middeninkomens in terecht kunnen. Daarnaast moeten de huurprijzen in de vrije sector aan banden worden gelegd.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..