HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Waarborgfonds beperkt borgstelling corporatiesWaarborgfonds beperkt borgstelling corporaties
Donderdag 22 november 2012 om 00:00 uur

Waarborgfonds beperkt borgstelling corporaties

AMSTERDAM - Corporaties die het komende jaar nieuwe woningbouwprojecten willen beginnen kunnen daarvoor moeilijker het geld krijgen.  

Foto:  ANP

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft besloten de borgstelling voor leningen te beperken, omdat de kabinetsplannen veel corporaties in de financiële problemen helpen.

Het waarborgfonds heeft de plannen van het kabinet doorgerekend, zoals de maximering van de huren op 4,5 procent van de WOZ-waarde en de verhuurdersheffing. Daarnaast is ook de komende saneringsheffing meegenomen. Het fonds noemt de effecten 'zeer hoog'.

"De kasstromen van corporaties worden onvoldoende om rente en aflossingen te kunnen betalen", schrijft het fonds. WSW verwacht dat volgend jaar 47 procent van de corporaties niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Bij ongewijzigd beleid wordt dat in 2016 89 procent.

 

Minder verantwoord

Het waarborgfonds zorgt er met borgstellingen normaal gezien voor dat corporaties goedkoper kunnen lenen. Vanwege de oplopende financiële problemen acht het fonds het echter minder verantwoord deze garanties te verlenen.

"We gaan nieuwe investeringen en herfinancieringen strenger beoordelen." De strengere regels gelden voorlopig tot en met volgend jaar en worden opnieuw bekeken als in februari een nieuwe financiële prognose uitkomt voor de sector. 

Door: Novum

«  Nieuws overzicht..