HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Waarom uw huurders naar koopwoningen vluchten Waarom uw huurders naar koopwoningen vluchten
Donderdag 27 maart 2014 om 12:00 uur

Waarom uw huurders naar koopwoningen vluchten

Steeds meer mensen zullen hun huurwoning verruilen voor een koopwoning. Mede door de verhuurdersheffing worden huurwoningen onbetaalbaar, terwijl de markt voor koopwoningen juist een extra zetje krijgt. Zo wordt huren duurder dan kopen. En de rekening? Die komt te liggen bij de huishoudens met een lager middeninkomen.
Hoge woonquotes  

Ongeveer een week voor de verkiezingen presenteerde de IVBN een rapport waarin wordt aangetoond dat Nederland zeer aantrekkelijk is voor beleggers in duurdere huurwoningen. In een interview naar aanleiding van dit rapport meldt de IVBN dat middeldure huurwoningen goed te betalen zijn voor huishoudens met lagere middeninkomens. De gehanteerde norm daarbij luidt dat het inkomen vier maal zo hoog is als huurprijs. Dit betekent dat een huurprijs van € 700 per maand (€ 8.400 per jaar) betaalbaar is voor huishoudens met een inkomen van € 33.600 per jaar. Daar blijft netto zo’n € 1.950 per maand van over mits je geen pensioenpremie betaalt. Tel je bij de huurprijs van € 700 ook een energielast van € 150 per maand op, dan resulteert dit in een woonquote van meer dan 40 procent.

Dé woningmarkt bestaat niet

Ik geloof best dat er mensen zijn die veel geld neer willen tellen om op de meest gewilde plekken in het land te wonen. De woningmarkt van steden als Utrecht en Amsterdam zal, mits de woning in de juiste wijk ligt, moeiteloos huurprijzen boven de € 700 per maand verdragen. Maar in 80 procent van de gevallen vertoont de lokale woningmarkt elders in het land een heel ander beeld. Daar staan namelijk voldoende koopwoningen te koop met een prijs van maximaal € 140.000. En een dergelijke koopprijs betekent een maandelijkse aflossing van nog geen € 500 netto. Dit is inclusief rente. Zelfs als we hier een bedrag van € 100 per maand voor onderhoud bij optellen is de bewoner in dat geval € 100 per maand goedkoper uit ten opzichte van huren. Bovendien ‘spaart’ de eigenaar-bewoner ongemerkt door zijn maandelijkse aflossing van de hypotheek.

Maar de woonconsument is natuurlijk niet gek; het sentiment op de markt voor koopwoningen is na zeven magere jaren al aardig gedraaid. Van verschillende corporaties hoor ik dat de verkopen het afgelopen halfjaar stevig zijn aangetrokken. Tegelijkertijd hoor ik daar medewerkers in toenemende mate klagen over leegstand en een sterke verhuisbeweging bij huurwoningen duurder dan € 550 per maand.

Huurders op de vlucht

Zo keert de wal dus het schip. Terwijl landelijke politici gesteund door de roeptoeter van de IVBN geloven dat mensen op grote schaal bereid zijn om woonquotes van meer dan 40 procent op te hoesten, kiest de consument eieren voor zijn geld en vlucht weg uit de huursector. Dit lijkt des te zuurder voor de mensen die niet kunnen vluchten, omdat ze te oud zijn voor een hypotheek of een weinig stabiel inkomen hebben. Voor hen zal het steeds moeilijker worden om de maandelijks huurnota – inclusief de verhuurdersheffing – te betalen. Zij betalen letterlijk de rekening. Net zo lang tot de wal het schip keert.

 

Bron: Corporatie.nl

«  Nieuws overzicht..