HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Water staat sociale huurders aan lippen door huurverhogingWater staat sociale huurders aan lippen door huurverhoging
Woensdag 30 april 2014 om 08:30 uur

Water staat sociale huurders aan lippen door huurverhoging

GEPLAATST : Vandaag 08:24

Terwijl veel woningcorporaties de huren maximaal verhogen, groeit bij de Woonbond de stroom van huurders met betalingsproblemen.

Protest tegen huurverhoging.

Na jaren van stijgende prijzen en dalende inkomsten staat het water veel huurders met lagere inkomens aan de lippen. Bij het meldpunt Huuralarm van de Woonbond, stroomden de noodkreten de afgelopen week binnen. Duizenden mensen maken zich grote zorgen of ze hun rekeningen wel kunnen blijven betalen, nu veel woningcorporaties ook dit jaar de huur verhogen.

Woningcorporaties hebben tot vandaag om bekend maken of en met hoeveel, de huur vanaf 1 juli omhoog gaat. Kregen de meeste huurders vorig jaar al een fikse verhoging te verwerken ook dit jaar is het meestal raak. Voor veel huurders met een lager inkomen liggen betalingsproblemen daarom op de loer.

Zoals voor Meindert Marinus uit Arnhem die net teveel verdient om huurtoeslag te kunnen aanvragen, maar niet genoeg om op vakantie te kunnen gaan of een auto te kunnen rijden. "Ik neem zoveel mogelijk extra diensten aan om meer te verdienen en dan gaat het allemaal net. Maar het wordt steeds krapper en is op deze manier niet vol te houden. Er is ook geen enkele verklaring gekomen waarom ze ervoor kiezen om de huur maximaal te verhogen. Er is wel onderhoud verricht, ze hebben een wastafel en wc geplaatst, maar dat was helemaal niet nodig. Ik heb geen idee waarom ze dat doen, maar misschien wel om dan de huur omhoog te gooien."
 
Volgens Aedes, de koepelorganisatie voor woningcorporaties, zet de meerderheid van de verhuurders de inkomensafhankelijke huurverhoging maximaal in. Dat betekent dat lagere inkomens 4 procent, middeninkomens 4,5 procent en hogere inkomens, vanaf 43.602 euro per jaar, 6,5 procent meer gaan betalen. Corporaties doen dit om de verhuurderheffing te kunnen betalen. Een nieuwe belasting die dit jaar 1,4 miljard euro op moet leveren voor de schatkist.

"Dat die heffing nu direct op het bordje van de huurders terecht te komt gaat me echt te gemakkelijk", meent directeur van de Woonbond Ronald Paping. "Ook de corporaties zeggen dat ze zich zorgen maken over de betaalbaarheid van hun huizen maar er wordt te weinig naar de eigen kosten gekeken. Inmiddels kunnen honderdduizenden huurders volgens de maatstaven van het Nibud eigenlijk niet rondkomen en dat wordt alleen maar erger. Vergeet ook niet dat huurders gevangen klanten zijn. Ze moeten een verhoging ondergaan omdat verhuizen nog veel duurder is. Ze hebben geen keus."

Marinus kan daar over meepraten. "Ik voel me vooral machteloos want ik heb geen poot om op te staan. Vorig jaar heb ik ze na de verhoging gevraagd hoever ze denken te gaan. Stijgt dit door tot 600, 650, 700 euro? Maar daar heb ik nooit antwoord op gekregen, nu weet ik nog niet waar dit ophoudt."
 
Bron: www.metronieuws.nl

 

«  Nieuws overzicht..