HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Wet gluurverhoging wordt aangepastWet gluurverhoging wordt aangepast
Donderdag 5 april 2012 om 17:00 uur

Wet gluurverhoging wordt aangepast

Minister Spies heeft woensdag in de Tweede Kamer toegezegd dat het inkomen van inwonende kinderen niet meetelt bij het bepalen van het huishoudinkomen dat aangeeft of een huurder in aanmerking komt voor de 5% extra huurverhoging. De minister gaat haar wetsvoorstel aanpassen.

Vandaag vergadert de Kamer verder over het kabinetsvoorstel om huurders met een inkomen boven € 43.000 een extra huurverhoging van 5% op te leggen. Woonbonddirecteur Ronald Paping reageert verheugd op de aanpassing, maar is nog niet tevreden: “Het is goed dat de inkomens van inwonende kinderen niet langer worden meegeteld. Het zou ook schandalig zijn als de inkomsten van een tiener met een krantenwijk zouden leiden tot een extra huurverhoging van 5%. Maar ik ben pas tevreden als deze wet van tafel gaat. De wet brengt veel mensen in de problemen, maar lost niets op.” Kamerleden stelden in het debat veel andere wijzigingen voor, maar die wilde de minister niet overnemen.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Gluurverhoging_400x300.jpgSpies hield in het debat vol dat zij met deze wet wil bereiken dat middeninkomens uit sociale huurwoningen verhuizen zodat deze woningen voor de laagste inkomens beschikbaar zouden komen. Maar toen Karabulut (SP) dit ook in de wet wilde vastleggen, bleek ineens dat de minister verhuurders ook de mogelijkheid wil geven om de vrijkomende woningen te verkopen of boven de liberalisatiegrens aan te bieden. Woonbonddirecteur Paping: “Toen kwam de aap uit de mouw. Deze wet is helemaal niet bedoeld om de doorstroming te bevorderen, maar om de huurders flink meer te laten betalen. Over twee jaar haalt de regering dat geld dan op bij de corporaties met de zogenaamde ‘heffing’. De regering laat de huurders op deze manier de crisis betalen.”

Nauwelijks meer doorstroming

Ook uit onderzoek blijkt dat de extra huurverhoging nauwelijks tot meer doorstroming zal leiden. Onderzoeksbureau ABF onderzocht de gevolgen van de extra huurverhoging in opdracht van de minister. De conclusie: “Een substantiële doorstroming lijkt er van dit beleidsvoornemen niet uit te gaan.” Voor Woonbonddirecteur Paping is het helder: “De beste manier om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te maken voor lage inkomens, is om meer van die woningen te bouwen. Niet door deze huurverhoging.”

Bron: De Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..