HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woning bemachtigen via Wooniezie is bijna onmogelijk: Er zijn nog 1.199 wachtenden voor uWoning bemachtigen via Wooniezie is bijna onmogelijk: Er zijn nog 1.199 wachtenden voor u
Dinsdag 21 november 2017 om 10:00 uur

EINDHOVEN/HELMOND - Een woning bemachtigen via Wooniezie is onbegonnen werk, weet ED-verslaggever Manon van den Brekel.

‘Je staat 1200e in de wachtrij. Wacht rustig af. Wij nemen contact met je op als je aan de beurt bent.’ De loting voor de eengezinswoning in de Tobias Asserstraat in Eindhoven is niet zo best verlopen. Van de 1.296 mensen die erop reageerden, moeten mijn partner en ik er 1.199 voor laten gaan. Onze kans is dus verkeken.

Al scrollend door onze recente reacties op huurwoningenwebsite Wooniezie valt me pas goed op hoe kansloos we zijn. In de afgelopen maand werden we behalve 1.200ste al eens 841ste, 878ste en 1.199ste. In Helmond is het heel normaal dat er meer dan 800 reacties op een woning komen, in Eindhoven standaard over de 1.000. Het toppunt afgelopen maand was een woning aan de Eindhovense Antony Moddermanstraat met 1.353 reacties.

Lotingssysteem

Van ons aanvankelijke optimisme over het lotingssysteem van Wooniezie is na een paar maanden niet veel meer over. De kans op een woning is simpelweg te klein. En we staan te kort ingeschreven om in aanmerking te komen voor een woning die op basis van inschrijftijd wordt toegewezen. Dan blijft er dus nog één hoopgevend systeem over: het eerste-reageerdermodel.

Het is inmiddels een ritueel bij ons thuis: om kwart voor vier ’s middags klapt mijn partner de laptop open, want om vier uur komen er nieuwe woningen online. Om exact vier uur ververst hij de pagina, waardoor de nieuwe woningen zichtbaar worden.

Race

Dan begint de race. Als een razende scrollt hij tussen de huizen en appartementen door. Lotingwoningen, inschrijftijd. En een eerste-reageerderwoning! Snel klikken om op de pagina met specificaties te komen. Vooral geen aandacht aan de omschrijving besteden, maar direct naar de reageerknop helemaal onderaan de pagina. Alleen op die manier kun je de snelste zijn. Binnen een paar seconden is de adrenalinerush voorbij. De reactie staat. Voor het verlossende woord moeten we terug naar de overzichtspagina.

Helaas, zes mensen waren sneller.

Dat er misschien is vals gespeeld door een Pool in Helmond doet me verrassend genoeg weinig. Of er nu vijf mensen sneller zijn dan wij of vijf plus een vals spelende Pool, de woning krijgen we toch niet. In de top drie zijn we nog nooit geëindigd en zelfs op de tweede en derde plek ben je nagenoeg kansloos. Bijna niemand die als eerste eindigt, is zo gek om de woning alsnog te weigeren. Want iedereen weet: het kan zo weer een paar jaar duren voordat je iets anders aangeboden krijgt.

ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Bron: Eindhovens Dagblad (ed.nl)

«  Nieuws overzicht..