HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woningcorporaties krijgen te weinig geld voor leefbaarheidWoningcorporaties krijgen te weinig geld voor leefbaarheid
Woensdag 18 november 2015 om 10:00 uur

'Woningcorporaties krijgen te weinig geld voor leefbaarheid'

Zo'n 75 woningcorporaties, die samen 35 procent van de sociale huurwoningen beheren, krijgen straks te weinig geld om de leefbaarheid in een wijk te stimuleren. 
 

Dit stelt Aedes, de branchevereniging voor woningstichtingen, woensdag. De organisatie heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. 

Het probleem ontstaat vooral doordat de Autoriteit woningcorporaties (Aw) het leefbaarheidsbudget anders berekent, namelijk inclusief personeelskosten. 

Eerder berekende het ministerie dat woningcorporaties per woning gemiddeld 112 euro, exclusief personeelkosten, nodig hebben voor maatregelen zoals buurtbemiddeling, aanpak van woonoverlast en inbraakpreventie. De Tweede Kamer reserveerde uiteindelijk 125 euro per woning, nog steeds exclusief personeelskosten. 

Volgens Aedes heeft de Aw nu bepaald dat het bedrag toch inclusief personeelskosten is. Vooral woningstichtingen in grote steden krijgen daardoor straks te weinig geld. 

Burenruzies 

René Scherpenisse, bestuurder van de Brabantse woningcorporatie Tiwos, zegt niet uit te kunnen met 125 euro per woning als daarvan ook de twaalf werknemers die werken aan leefbaarheid moeten worden betaald. 

"Zij houden zich bezig met burenruzies, gevallen van overlast, signaleren problemen achter de voordeur en geven het door als er ergens afval slingert. Vorig jaar behandelden ze meer dan drieduizend casussen. En we zien de problemen door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen sterk toenemen.", aldus Scherpenisse.

 
 

 

«  Nieuws overzicht..