HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woningcorporaties spelen steeds kleinere rol in nieuwbouwWoningcorporaties spelen steeds kleinere rol in nieuwbouw
Woensdag 7 oktober 2015 om 12:00 uur

Woningcorporaties spelen een steeds kleinere rol in de bouw van huurwoningen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) woensdag.

In 2009 werd twee derde van de nieuwe huurwoningen gebouwd in opdracht van een woningcorporatie, in 2014 was dat nog ruim 40 procent.

De dalende trend zet ook dit jaar door. In de eerste zeven maanden van 2015 nemen corporaties een derde van de geplande nieuwbouw voor hun rekening.

Minder belangrijk

Dat duidt erop dat woningcorporaties steeds minder belangrijk worden, terwijl het aantal huurwoningen dat zij laten bouwen wel toeneemt sinds het dieptepunt in 2013.

In dat jaar kregen corporaties een vergunning om 5.200 nieuwe huurwoningen te bouwen. In de eerste zeven maanden van dit jaar ligt het aantal 35 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.  

Omdat het aantal van projectontwikkelaars nog harder steeg, daalt het aandeel van de corporaties ondanks een stijging van het aantal woningen.

Verhuurdersheffing

Een woordvoerder van branchevereniging Aedes ziet de invoering van de verhuurdersheffing als de belangrijkste reden voor de dalende trend.

Doordat woningcorporaties deze heffing over het bezit aan het Rijk moeten afdragen, zouden veel corporaties niet meer in nieuwbouw kunnen investeren. De koepel heeft zich eerder tegen de maatregel uitgesproken.

«  Nieuws overzicht..