HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woninghuren stijgen minder hardWoninghuren stijgen minder hard
Donderdag 10 september 2015 om 09:00 uur

Woninghuren stijgen minder hard 

 
De woninghuren stegen in juli 2015 met gemiddeld 2,4 procent. Dat is een stuk minder dan in juli 2013 en 2014, toen de huren met respectievelijk 4,7 en 4,4 stegen.
 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Huren mogen sinds 2013 maximaal worden verhoogd met de inflatie van het voorgaande jaar, plus een inkomensafhankelijke opslag. De maximale huurverhoging is door de lagere inflatie van vorig jaar 1,5 procentpunt lager dan een jaar eerder. 

De huur wordt bovendien minder vaak met het maximum verhoogd, meldt het CBS. Dit jaar kreeg een derde van de huren de maximale verhoogdhuurverhoging opgelegd. Twee jaar eerder was dit nog twee keer zoveel. Het zijn vooral de sociale huurwoningen waar de maximale huurverhoging minder vaak wordt toegepast.

Sociale huurwoningen

De huur van sociale huurwoningen steeg het meest, met 2,6 procent. Duurdere woningen in de geliberaliseerde markt zagen de huur iets minder stijgen, met 1,7 procent. 

Door de toegenomen concurrentie is het verschil met en zonder bewonerswisseling in dit segment erg klein, aldus het statistiekbureau. 

Groningen

De huren in de provincie Groningen stegen het meest, met 2,8 procent. In Drenthe stegen de huren met 1,8 procent het minst. 

Van de vier grote steden heeft Amsterdam, net zoals voorgaande jaren, de hoogste huurstijging met 3,1 procent. In Den Haag is de huurstijging het laagst met 2,1 procent.

«  Nieuws overzicht..