HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woningmarkt: vijf vragen over dit hoofdpijndossierWoningmarkt: vijf vragen over dit hoofdpijndossier
Dinsdag 12 februari 2013 om 12:30 uur

Woningmarkt: vijf vragen over dit hoofdpijndossier

De woningmarkt is een waar hoofdpijndossier voor het kabinet geworden. Kan minister Blok de problemen oplossen? Politiek verslaggever Fons Lambie beantwoordt vijf vragen.

1. Wat wil het kabinet precies op de woningmarkt veranderen?

Het kabinet wil de woningmarkt weer in beweging krijgen. Door strengere hypotheekregels (binnen 30 jaar verplicht 100 procent van je hypotheek aflossen) kunnen mensen minder lenen en worden ze gedwongen om hun hypotheek af te lossen. Tegelijkertijd worden huurverhogingen inkomensafhankelijk. Dat kan oplopen tot 9 procent. Zo hoopt het kabinet dat mensen die meer dan 43.000 euro verdienen eerder een huis kopen in plaats van huren.

Om het begrotingstekort terug te dringen, wil het kabinet de opbrengst van die huurverhogingen bij corporaties weghalen. Dat gaat via een zogenoemde verhuurdersheffing van 2 miljard euro. Corporaties en bouwsector protesteren tegen die heffing, want die heffing zorgt dat ze minder geld hebben om te investeren in bouwprojecten en kan ervoor zorgen dat sommige corporaties failliet gaan.

2. Waarom heeft het kabinet steun van D66, ChristenUnie en de SGP nodig?

Alle maatregelen moeten door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Minister Blok van Wonen is dus druk bezig om partijen te vinden die zijn plannen willen steunen. In het Kunduz-akkoord uit voorjaar 2012 is een begin gemaakt met de verhuurdersheffing en de strengere hypotheekregels. Dat Kunduz-akkoord was een deal tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Blok kijkt nu nadrukkelijk naar D66, ChristenUnie en de SGP, want het overleg met het CDA is na dagen onderhandelen mislukt.

3. Waarom is het overleg met het CDA mislukt?

Het CDA wil per se dat het kabinet veel geld vrijmaakt om de investeringen in de bouw te stimuleren. De heffing van 2 miljard zou verlaagd moeten worden en woningcorporaties zouden dan weer geld beschikbaar hebben om te investeren in bouwprojecten. Het kabinet wil echter vasthouden aan de verhuurdersheffing, omdat de opbrengst van 2 miljard euro onderdeel uitmaakt van de miljardenbezuinigingen om het begrotingstekort op te lossen.

4. Waarom heeft minister Blok van Wonen haast?

De Eerste Kamer zou vandaag debatteren over de hypotheekregels, maar dan zal Blok dus duidelijkheid moeten komen wat betreft de hypotheekregels. Nu heeft Blok gevraagd het debat uit te stellen. Hij geeft aan eerst het overleg dat hij voert met D66, ChristenUnie en de SGP af te willen ronden.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de huurverhogingen. Huurverhogingen worden standaard op 1 juli doorgevoerd. Woningcorporaties hebben een paar maanden de tijd nodig om de verhoging te verwerken. Ook heeft Blok beloofd om voor 1 maart duidelijkheid te geven aan woningcorporaties wat betreft de heffing van 2 miljard.

5. Hoe belangrijk zijn de maatregelen voor het kabinet?

Ontzettend belangrijk. Als de verhuurdersheffing niet doorgaat, heeft het kabinet een gat van 2 miljard euro. Ondertussen zit de woningmarkt en de bouwsector nog altijd in zwaar weer: huizenprijzen dalen, bouwvakkers worden ontslagen. Het kabinet heeft ook van werkgevers- en werknemersorganisaties de uitdrukkelijke vraag gekregen om de woningmarkt uit het slop te trekken.

 

Verslaggever Fons Lambie Volg Fons op Twitter
«  Nieuws overzicht..