HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

WoOn 2012: scheefhuren fors afgenomenWoOn 2012: scheefhuren fors afgenomen
Vrijdag 12 april 2013 om 10:00 uur

 WoOn 2012: scheefhuren fors afgenomen

Het aantal ‘scheefhuurders’ is tussen 2009 en 2012 fors gedaald. Woonden in 2009 nog 402.000 huurders met een inkomen boven 43.000 euro in een corporatiewoning (met een huur onder de liberalisatiegrens), in 2012 was dat met een kwart gedaald tot 306.000. Tegelijkertijd staat de betaalbaarheid enorm onder druk. De huren gingen omhoog en de inkomens omlaag, waardoor de netto huurquote steeg van 23 naar 26 procent. Dat blijkt uit het grote woononderzoek WoOn 2012, dat het ministerie van Wonen gisteren publiceerde.

Vooral de forse afname van het aantal scheefwoners is opvallend. Terwijl minister Blok met forse ‘gluurverhogingen’ het scheefwonen wil terugdringen, blijkt het aantal scheefhuurders in de praktijk reuze mee te vallen.

AfbeeldingVan alle huurders in een corporatiewoning heeft slechts 13 procent een inkomen boven 43.000 euro. De forse daling komt volgens WoOn 2012 door een combinatie van factoren: de invoering van de Europese toewijzingsnorm, de daling van de inkomens en de stijging van de huren.

Huurquote stijgt fors

De tweede opvallende trend is de sterke stijging (+10%) van de netto huurquote. Inmiddels betalen huurders meer dan kwart van hun inkomen aan huur. Tellen we daar bijkomende woonlasten, zoals lokale heffingen, gas, water en licht bij op, dan gaat 36 procent van een huurinkomen op aan woonlasten. Voor eigenaar-bewoners is dat slechts 25 procent.  De oorzaak van de stijging van de huurquote ligt volgens WoOn 2012 eveneens in de combinatie van lagere inkomens (-6%) en hogere huren (+5%).

Meer vraag naar huurwoningen

Het grote woononderzoek WoON 2012, dat vorig jaar werd gehouden onder 70.000 huishoudens, laat nog meer interessante trends zien. Zo is de vraag naar huurwoningen sterk toegenomen. Hoewel dat relatief het sterkst geldt voor de vraag naar duurdere huurhuizen (met een huur boven de liberalisatiegrens), is absoluut gezien de behoefte aan betaalbare huurwoningen nog steeds verreweg het grootst. Van alle ruim 800.000 huurders die op zoek zijn naar een ander huis, wil 52 procent een betaalbare huurwoning,10 procent een duurdere huurwoning en de rest een koopwoning.

Hogere waardering voor aandachtswijken

Een andere opvallende ontwikkeling is de hogere waardering van bewoners van de zogeheten 40 aandachtswijken voor hun buurt. Het aandeel bewoners dat ontevreden is over de woonomgeving daalde met 10 procent. In Nederland als geheel was die afname 2 procent. Ook over de toekomst denken ze positiever dan drie jaar geleden.

Woningen veel energiezuiniger

Ook de ontwikkelingen in de energiezuinigheid zijn opvallend. Tussen 2006 en 2012 daalde het aantal woningen de slechtste energielabels F en G sterk, van ruim 2,3 miljoen naar 1,4 miljoen. Dat komt door de bouw van nieuwe woningen (A-label), door de sloop van energie-onzuinige woningen, maar ook door het nemen van energiebesparende maatregelen. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Vooral de lagere inkomens kunnen daarvan profiteren. Op dit moment woont nog steeds bijna de helft van huishoudens met een laag inkomen in een woning met een E, F of G label.
‚Äč

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..