HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Woonakkoord meer goed dan slecht nieuws voor huurders?Woonakkoord meer goed dan slecht nieuws voor huurders?
Vrijdag 1 juni 2012 om 18:00 uur

Woonakkoord meer goed dan slecht nieuws voor huurders?

Al vanaf de eerste dag van bekendmaking heeft Wonen 4.0, het woonakkoord van de Woonbond met Vereniging Eigen Huis, Aedes en de makelaarsorganisaties NVM veel stof doen opwaaien. Het is een vergaand onderhandelaarsakkoord met pijnpunten voor alle vier de deelnemende partijen.

Voor- en tegenstanders roeren zich in de media, het politieke debat en de kroeg. Maar omdat het om een integraal akkoord gaat, is er ook veel inhoudelijke discussie over de afzonderlijke maatregelen.

Afbeelding: discussieOp 30 mei hebben de leden van Aedes, koepel van woningcorporaties, zich achter Wonen 4.0 geschaard. Tijdens hun Aedes-verenigingscongres werd benadrukt dat het hervormingsplan alleen werkt als het integraal wordt uitgevoerd'. ‘Geen cherrypicking', aldus Aedes-voorzitter Marc Calon. ‘De kernpunten van Wonen 4.0 zijn drie maatregelen: Geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek over een periode van 30 jaar. Geleidelijke verhoging van de huren tot een marktconform niveau. En een woontoeslag voor huurders en huiseigenaren die dat nodig hebben.’

Doorrekening CPB

De Tweede Kamer heeft inmiddels besloten, na een voorstel van de PvdA en het CDA, dat het Centraal Planbureau (CPB) doorberekent welk effect Wonen 4.0 heeft op de overheidsbegroting. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zei in Trouw dat het plan moet worden betrokken bij de kabinetsformatie na de verkiezingen: ‘Dat er een gezamenlijk plan is van deze organisaties met uiteenlopende belangen is een doorbraak.’ Bas Jan Bochove van het CDA wil de doorrekening om ‘een oordeel te kunnen vormen en dat af te wegen tegen andere voorstellen.’

Achterbanraadpleging

Wat de Woonbond betreft zijn huurders beter af met Wonen 4.0 dan met de voorstellen in het Lenteakkoord van de Kunduz-coalitie en andere kabinetsmaatregelen die huurders momenteel boven het hoofd hangen. Er zitten weliswaar pijnpunten in het plan, maar het geheel zal voor huurders gunstig uitpakken. De Woonbond bespreekt in de Provinciale Vergaderingen van juni het onderhandelaarsakkoord met de leden. Uiteindelijk zal de Verenigingsraad op 23 juni zich over Wonen 4.0 uitspreken.

Stelling van de maand

Voor de Woonbond is nu dus het belangrijkste: wat vindt de achterban ervan? Daarom laten wij twee lidorganisaties aan het woord over de stelling van deze maand die luidt: ‘Wonen 4.0 biedt huurders meer goed nieuws dan slecht nieuws.’ Wat vindt u? Door te stemmen laat u weten of u het eens of juist oneens bent met deze stelling.

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..