HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woonakkoord stap in goede richtingWoonakkoord stap in goede richting
Woensdag 13 februari 2013 om 11:00 uur

'Woonakkoord stap in goede richting'

AMSTERDAM - Het woonakkoord dat dinsdag is gesloten is een stap in de goede richting. Zo reageert Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis op het nieuws.

Foto:  ANP

Mulder is blij met de btw-verlaging, al geldt dit alleen voor renovaties. Wel is het volgens Mulder 'volstrekt' onduidelijk of met dit akkoord woningcorporaties wel ruimte hebben om te investeren. 

Aedes, koepelorganisatie voor woningcorporaties, is dan ook kritisch op het akkoord. "De investeringscapaciteit van woningcorporaties gaat er waarschijnlijk op achteruit."

"De verhuurdersheffing wordt weliswaar verlaagd, maar door het akkoord zullen corporaties ook fors minder aan huurinkomsten binnenkrijgen. Daardoor kunnen wij minder investeren, in bijvoorbeeld nieuwbouw.

Lapwerk

Aedes noemt het akkoord 'lapwerk'. "We zien geen structurele aanpak van de problemen op de woningmarkt. Wij pleiten al een hele tijd om de plannen voor een inkomensafhankelijke huur van de tafel te halen. Het is volgens ons onbegrijpelijk dat het kabinet daar nu toch mee door lijkt te gaan."

Ook vakbond CNV is kritisch op het akkoord. "Het akkoord lijkt iets lucht te geven aan huurders, starters op de woningmarkt en aan de bouw, maar zolang niet bekend is wie de rekening betaalt kan ik het nog niet omarmen", zo reageert voorzitter Jaap Smit.

Boemerang

"Dit akkoord slaat naar verwachting een gat in de rijksbegroting van enkele honderden miljoenen, dat gat zal het kabinet willen vullen, en dan moet dit akkoord niet als boemerang terugkomen bij werknemers", zo vreest hij bovendien. 

"Natuurlijk ben ik nadrukkelijk blij voor bouwvakkers die hierdoor een steuntje in de rug krijgen. Dat geldt ook voor huurders en starters", aldus Smit, "maar als dit straks, als gevolg van extra bezuinigingen, ten koste gaat van een jongere met een flex-contract, of een oudere die nauwelijks kans maakt op de arbeidsmarkt, zie ik een groot probleem op de arbeidsmarkt."

Akkoord

In het akkoord dat de onderhandelaars dinsdagavond overeen kwamen is opgenomen dat de maatregelen op de huurmarkt worden verzacht en de hypotheekregels worden versoepeld ten opzichte van het regeerakkoord. 

Lees meer over het akkoord

Door: NU.nl/Heleen Haverkort

«  Nieuws overzicht..