HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woonbond en Aedes willen behoud EnergielabelWoonbond en Aedes willen behoud Energielabel
Dinsdag 1 juli 2014 om 15:00 uur

Woonbond en Aedes willen behoud Energielabel

Het nieuwe energielabel dat minister Blok wil invoeren leidt tot onduidelijkheid en extra kosten, zeggen de Woonbond en Aedes. Daarom pleiten zij ervoor in de huursector te blijven werken met het huidige energielabel. Op 1 juli 2014 praat de Tweede Kamer over het voorstel van de minister.

Minister Blok wil het systeem voor het bepalen van een energielabel in de koop- en de huursector veranderen omdat het huidige systeem voor woningeigenaren teveel rompslomp en kosten met zich mee zou brengen.  

/pages/nieuws/images/kortNieuws/huisje_energielabel.jpgIn een nieuw plan van de minister krijgen woningeigenaren een voorlopig energielabel toegekend, op basis van reeds bekende gegevens over hun woning. Op internet kunnen zij vervolgens aanvullende kenmerken van hun woning invoeren. Daarna kunnen zij voor twee tientjes het label laten vaststellen, zonder dat daar een deskundige voor langs hoeft te komen. In het plan van de minister blijft er voor de huursector wel een nauwkeurig label beschikbaar, maar die gaat Energie-index heten. De reeds bekende indeling in labelklassen (A tot en met G) zou daarmee vervallen.

De Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes hebben zich vanaf 2008 ingespannen om een succes te maken van het energielabel in de huursector. Het label heeft een prominente rol in de doelstellingen die zijn afgesproken in het convenant Energiebesparing Huursector en speelt ook een rol bij het bepalen van de maximumhuurprijs volgens het puntenstelsel. Inmiddels heeft meer dan 90% van de corporatiewoningen een Energielabel. Veel huurders en verhuurders zijn er bekend mee. Omdat het label meetelt in de huurprijs hebben huurders (en verhuurders) er groot belang bij dat het vastgestelde label klopt en nauwkeurig wordt vastgesteld.

Behoud reeds bekend energielabel

De Woonbond en Aedes stuurden eind vorige week een brief aan de Tweede Kamer waarin zij aandringen op behoud van het huidige label (A tot en met G) voor in ieder geval de huursector.

Geen Doe-het-Zelflabel

Vorig jaar mei stuurden de belangenorganisaties een brief waarin zij alternatieven aandroegen voor het Doe-het-Zelf label dat minister Blok wilde invoeren. De Woonbond en Aedes ziet niets in een label dat verhuurders zelf kunnen vaststellen omdat het minder betrouwbaar is dan een label dat door een deskundige wordt vastgesteld en omdat het bestaande systeem goed werkt.

Op 1 juli bespreekt de Tweede Kamer het voorstel van minister Blok.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..