HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woonbond opent Meldpunt HuurverhogingWoonbond opent Meldpunt Huurverhoging
Donderdag 18 april 2013 om 18:00 uur

Woonbond opent Meldpunt Huurverhoging

De chaos rond de jaarlijkse huurverhoging neemt alsmaar toe. Vandaag meldde de NOS dat tussen de Belastingdienst geen inkomensverklaring kan leveren van zo’n 400.000 tot 500.000 huurders. De inkomensgegevens die geleverd worden, zijn vaak onbetrouwbaar. De Woonbond opent een meldpunt waar huurders problemen kunnen melden.

Bij de jaarlijkse huurverhoging mogen verhuurders dit jaar een extra percentage vragen voor huurders met een wat hoger inkomen. De huurverhoging wordt dus inkomensafhankelijk. De percentages variëren van 4 tot 6,5%. De Belastingdienst moet verhuurders inkomensverklaringen leveren. Vandaar dat de Woonbond spreekt van gluurverhoging.

Calculator inkomenOm een extra huurverhoging te kunnen opleggen, vroegen enkele corporaties de afgelopen weken minstens twee keer de salarisgegevens van hun huurders op bij de Belastingdienst. Er bleken grote verschillen te zijn tussen de verklaringen die ze ontvingen over dezelfde woningen. De ene week bleek een huurder meer te verdienen dan de andere week of bij een tweede aanvraag was het adres ineens onbekend.

Meldpunt Huurverhoging

De Woonbond opent zijn meldpunt om huurders in staat te stellen de problemen rond de huurverhoging te melden. Dat je niet meer rond komt nu het huren veel duurder wordt, dat het huurverhogingsvoorstel niet klopt, of dat de privacy wordt geschonden. Met die informatie gaat de Woonbond naar de politiek en naar de pers en de bond gebruikt ze bij zijn voorlichting. U vindt het meldpunt op http://actiehuuralarm.nl/meldpunt.

Veel fouten verwacht

Omdat de Belastingdienst niet in staat blijkt foutloze inkomensindicaties te leveren van huurders verwacht de Woonbond dat verhuurders veel fouten zullen maken bij het aanzeggen van de huurverhoging voor 2013. De Woonbond roept huurders daarom op om het huurverhogingsvoorstel dat zij krijgen heel kritisch te bekijken en bezwaar te maken als het niet deugt. En ook om bezwaar te maken als onduidelijk is of het deugt.

Bezwaar maken kan lonen

Op www.woonbond.nl/huurverhoging  staat een programma waarmee huurders kunnen controleren of bezwaar maken loont. Het checkt of een huurverhogingsvoorstel aan alle wettelijke eisen voldoet en als dat niet zo is, presenteert het een voorbeeldbezwaarschrift. Dat kan worden ingevuld, geprint en vervolgens worden verstuurd naar de verhuurder.

Vragen? Bel de Huurderslijn

Heeft u vragen over de huurverhoging of wilt u hulp bij het maken van bezwaar? Bel dan met de Huurderslijn (020-5517755) bereikbaar op  maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 en op dinsdagavond van 18.30 tot 20.00. U moet daarvoor wel lid zijn (of worden) van de Woonbond.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..