HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Woonsubsidies maken vrije huursector onaantrekkelijkWoonsubsidies maken vrije huursector onaantrekkelijk
Dinsdag 15 november 2016 om 08:00 uur

'Woonsubsidies maken vrije huursector onaantrekkelijk' 

 
De overheid biedt te weinig steun aan huurders en verhuurders in de vrije huursector. Die sector is daardoor financieel onaantrekkelijk en minder gewild.
 

Dat stellen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De Nederlandse overheid zou het probleem op kunnen lossen door subsidieverschillen voor koopwoningen, de sociale en vrije huursector te verkleinen. De vrije sector is het enige deel van de woningmarkt waar de overheid geen financiële ondersteuning biedt.

Momenteel woont 5 procent van de Nederlandse huishoudens in het vrije huursegment. Dit zijn met name huishouders met een middeninkomen (tussen de 35.000 en 50.000 euro op jaarbasis).

Deze groep is vaker dan andere groepen aangewezen op het vrije huursegment, stelt het CPB. Ze komen niet in aanmerking voor sociale huur en ook koopwoningen zijn lastig te verkrijgen. 

Deze groep heeft aanzienlijk hogere woonlasten. Dat terwijl er volgens het planbureau "geen goede reden lijkt te zijn om deze groep anders te behandelen".

Beperkt aanbod

Een van de redenen van die hoge woonlasten is het beperkte aanbod in de vrije sector. Beperkende regelgeving maakt die sector onaantrekkelijk voor verhuurders.

"Om het commerciële aanbod van goedkopere huurwoningen te stimuleren, kan worden overwogen om commerciële huurders uit te sluiten van de verhuurdersheffing en nieuwe huurcontracten van commerciële verhuurders te liberaliseren", stelt het planbureau. Ook zou verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek een oplossing kunnen bieden.

Het argument dat het verkleinen van subsidieverschillen zou leiden tot oneerlijke concurrentie, is volgens de onderzoekers niet valide. Woningcorporaties hebben weer andere voordelen. Zij worden onder andere bevoordeeld via garantstellingen van de overheid en hoeven vaak maar lage prijzen voor bouwgrond te betalen.

«  Nieuws overzicht..