HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Zestig procent corporatiewoningen bevat asbestZestig procent corporatiewoningen bevat asbest
Dinsdag 20 november 2012 om 00:00 uur

Zestig procent corporatiewoningen bevat asbest

Zestig procent van de sociale huurwoningen bevat asbest. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder 122 woningcorporaties, waaraan het NOS-journaal van 18 november een groot deel van de uitzending wijdde. Voor het merendeel zou het gaan om asbest dat niet gevaarlijk is zolang er niet in wordt geboord of gezaagd.

Het asbestvrij maken van alle corporatiewoningen zou volgens de NOS naar schatting € 3,8 miljard kosten, gemiddeld € 2.800 per woning.

Afbeelding: opruimen asbestHet is de eerste keer dat op deze manier in kaart is gebracht hoeveel sociale huurwoningen asbest bevatten. Vertaald naar het hele land gaat het om bijna 1,4 miljoen huizen, gebouwd voor 1993. Sinds dat jaar mag asbest niet meer worden gebruikt.

Uit de rondgang blijkt dat ongeveer de helft van de woningcorporaties precies weet hoe het is gesteld met de aanwezigheid van asbest. Zij hebben daar een inventarisatie van gemaakt. Eenderde van de corporaties heeft dat niet gedaan. De rest is inmiddels begonnen met een inventarisatie of heeft die op stapel staan. De meeste corporaties zeggen een woning een woning op asbest te controleren en zo nodig te saneren als die leegkomt of wordt gerenoveerd. De meeste corporaties hebben er geld voor gereserveerd. Dat kan oplopen tot vele miljoenen per jaar.

Op veel plekken

Uit de inventarisaties blijkt dat asbest op veel plekken in de woning voorkomt, zoals in brandwerende platen bij verwarmingsketels, vloerluiken, ventilatiekanalen, vensterbanken, gevelbetimmering, platen in hekwerken en galerijen, beglazingskit,  schoorsteenmantels, golfplaten op schuurtjes, dakbeschot en riolen. Vloerzeil en -tegels worden ook vaak genoemd, al zijn die meestal door de bewoners zelf gelegd.
Aanleiding voor het NOS-onderzoek was de asbestaffaire afgelopen zomer in het Utrechtse Kanaleneiland, waar honderden woningen moesten worden ontruimd omdat er bij de renovatie asbest was vrijgekomen.

Woonbond wil informatieplicht

Deze affaire was voor de Woonbond reden om een informatie- en inventarisatieplicht voor verhuurders te eisen, ook in de commerciële en particuliere huursector. Huurders horen op de hoogte te zijn van het asbestrisico in hun woning. Verhuurders zijn volgens de huidige regelgeving niet verplicht om hun huurders te informeren over aanwezig asbest. Behalve als er een renovatie wordt uitgevoerd.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..