HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Zonder huurverhoging zou inflatie nu 0 procent zijnZonder huurverhoging zou inflatie nu 0 procent zijn
Dinsdag 17 juni 2014 om 15:00 uur

Zonder huurverhoging zou inflatie nu 0 procent zijn

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in mei 2014 berekend op 0,8 procent. Daarmee is de inflatie ten opzichte van vorig jaar fors gedaald. Maar zonder de enorme huurstijging van 2013 van 4,6 procent zou er in Nederland helemaal geen inflatie meer zijn. De inflatie wordt namelijk volledig verklaard door de huurverhoging. Huurders worden dus extra getroffen in hun koopkracht.

Dit patroon zal zich ook dit en volgend jaar voortzetten, omdat naar verwachting de huren op 1 juli weer fors zullen stijgen, ver boven de huidige inflatie. Daardoor is er in feite sprake van een opwaartse huurprijsspiraal. De huurverhogingen van 2014 leiden immers tot extra huurverhogingen in 2015.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/huurverhoging.jpgVoor de gemiddelde huurder valt te berekenen dat de huurverhoging een negatief effect op de koopkracht heeft van 1,2 procent, terwijl er voor kopers doorgaans sprake is van een positief koopkrachteffect door de dalende rente en dalende koopprijzen. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘De CBS-cijfers geven nog weer heel helder aan dat huurders in Nederland onevenredig zwaar in koopkracht geraakt worden. De politiek en de verhuurders kijken toe hoe huurders worden uitgekleed.’

Verhuurderheffing

De enorme huurverhogingen zijn vorig jaar mogelijk gemaakt door het woonakkoord dat het kabinet Rutte-2 sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Met de huurstijgingen, die kunnen oplopen tot 6,5 procent voor huurders met een inkomen boven € 43.000, kunnen verhuurders de verhuurderheffing betalen. Deze belasting, die in 2017 zal zijn opgelopen tot 1,7 miljard, is een belangrijk onderdeel van de miljardenbezuinigingen waaraan huurders buitenproportioneel moeten bijdragen. Ondanks enkele aanpassingen in het systeem van de hypotheekrenteaftrek, zijn eigenaar-bewoners bij de bezuinigingen grotendeels buiten schot gebleven.

Bron: de Nederlandse Woonbond

 

«  Nieuws overzicht..